Wat is antikraak

Antikraak betekent letterlijk "tegen het kraken". Het is een term die ontstond toen in de jaren 80 in Amsterdam vele leegstaande panden werden gekraakt door krakers. Ze vonden dat leegstand niet nodig was en dus eigenden ze zichzelf de woonruimtes toe. Vervelende situaties voor pandeigenaren uiteraard, want erg zorgvuldig werd er vaak niet met de panden omgesprongen.

Antikraak tegen leegstand gebouwen

Toch hadden de krakers ergens een goed punt: leegstand is niet nodig. Als een pand leeg komt te staan wil je toch de beste oplossing voor het pand zodat het in goede staat ingezte kan worden voor een nieuw doel. Soms gaat dat gepaard met renovatie, soms met een herbestemming. Maar in veel gevallen kan complete nieuwbouw noodzakelijk zijn en worden er sloopvergunningen aangevraagd. De panden zullen dan voor korte of langere duur (maar altijd tijdelijk) leeg komen te staan. Gapph biedt de mogelijkheid deze leegstaande panden te beschermen door tijdelijk bewoners te plaatsen (kraakwachten of huiswachten). In de volksmond wordt dit ook wel antikraak genoemd. De tijdelijke bewoners die via Gapph antikraak wonen, zullen goed voor het huis/gebouw zorgen. Ze worden niet voor niets zeer grondig gescreend. Een speciaal team bij Gapph doorloopt een selectieproces waarbij de (in onze ogen) beste bewoners worden uitgenodigd.

Waar vind je antikraak woningen

Het antwoord is vrij simpel: in heel Nederland worden woningen antikraak aangeboden door Gapph. Dat kan van Maastricht tot Pieterburen en van Enschede tot Sluis. De meeste woningen worden beschikbaar gesteld door woningcorporaties, gemeentes en zorginstellingen. Maar door de snelheid die Gapph kan leveren komen er ook regelmatig particulieren om antikraak boerderijen of woonhuizen in beheer te nemen.

Het antikraak aanbod van Gapph

Gapph biedt woon- en werkruimtes aan op basis van een bruikleencontract. Bruikleen staat dus gelijk aan antikraak. Op onze aanbodpagina van antikraakwoonruimtes vind je een overzicht van antikraakkamers, antikraakwoningen en soms ook heel bijzondere panden zoals zwembaden, kerken en boerderijen. Ben je op zoek naar tijdelijke goedkope woonruimte? Dan is antikraak misschien wel iets voor jou. Ben je zelf pandeigenaar en krijg je te maken met leegstand? Laat Gapph dan tussentijds de juiste oplossing leveren in de vorm van bijvoorbeeld antikraak of tijdelijke huur.

Contact over antikraak oplossingen

woningzoekenden kunnen ons direct benaderen via https://www.gapph.nl/contact.
Zakelijke partijen kunnen via ons zakelijke formulier contact opnemen of bellen met onze experts via 088-6262200