Súdwest-Fryslân

Wonen in Súdwest-Fryslân

Gapph Vastgoedbeheer is een leegstandsbeheerder die landelijk opereert. Ook in Súdwest-Fryslân beheren we regelmatig woningen en panden tegen leegstand. Die panden worden dan als antikraak- of als tijdelijke huurwoningen aangeboden. Het kan voorkomen dat door de oorspronkelijke bestemming van het pand onze opdrachtgever ervoor kiest, het pand te gebruiken voor tijdelijke werkruimte. Er worden dan tijdelijke ondernemers geplaatst door Gapph Vastgoedbeheer.

Súdwest-Fryslân

Súdwest-Fryslân is een gemeente in provincie Friesland. De gemeente telt ruim 90.331 inwoners en heeft een oppervlakte van circa 908 km². Dit grote oppervlak valt te verdelen in 578 km² land en 330 km² water. Hiermee is Súdwest-Fryslân de grootste gemeente van Nederland.

Elf steden

De bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs: de Elfstedentocht is een bekend fenomeen in Nederland. Zeker zes van de Friese elf steden zijn gelegen binnen de gemeentegrenzen van Súdwest-Fryslân. Inmiddels heeft de laatste tocht plaatsgevonden op 4 januari 1997. In iedere stad staan dan stempelposten om aan te kunnen tonen dat je iedere stad gehad hebt. Daarnaast staan er op de route drie geheimen stempelposten om te voorkomen dat er vals gespeeld wordt.

Een kort stukje historie

Over de naam van de gemeente moest goed worden nagedacht. Er is gekozen voor de naam Súdwest Fryslân omdat de streek bekendstaat als de Zuidwesthoek.

In 2009 maakte burgemeester Onno van Velhuizen bezwaar tegen deze naam, ook namens negen gemeenten in West-Friesland. Waarom? De naam zou verwarrend zijn omdat Friesland dan onderverdeeld zou moeten worden in verschillende regio's. 

In 2010 werden gemeentebesturen verzocht om mee te denken over een definitieve naam. Vier gemeenten gaven als suggestie de naam Súdwest Fryslân. Een andere suggestie was Súdwestergo, afleidend naar het historische Westergo. 

Vanaf 1 januari is de definitieve naam Súdwest Fryslân ontstaan en later is de naam nog veranderd naar Súdwest-Fryslân, mét koppelteken...

Economie in Friesland

Van oorsprong heeft de provincie Friesland een agrarisch karakter en stond vooral bekend vanwege de veeteelt en zuivelindustrie. Daarnaast is toerisme in de zomer een belangrijke vorm van inkomsten. Friesland trekt in deze periode namelijk veel vaartoerisme. Daarnaast is de scheepvaart een belangrijke economische activiteit in Friesland. 


Hoe kom je in aanmerking voor een woonruimte in Sudwest fryslan?

Stap 1. Account aanmaken
Maak een Mijn Gapph account aan. De kosten hiervan bedragen 20 euro per jaar.

Stap 2. Extra gegevens
Vul de extra gegevens in (hoe meer we weten van onze kandidaten, des te meer kans je maakt).

Stap 3. Reageer
Reageer op de woonruimte(s) waar je graag wil wonen.

Stap 4. Documenten
Upload de documenten die we nodig hebben van je.

Stap 5. Selectieproces
Alles geüpload? Mooi! Wij gaan dan over op een selectieproces. Dit kan soms op de dag zelf zijn, soms duurt het een paar weken. het is lastig als je snel ruimte zoekt, maar we hopen dat je nog even geduld kunt hebben. Tijdens dit proces gaan we bekijken wie we gaan uitnodigen. Wordt je uitgenodigd? Dan zullen we contact met je opnemen om een bezichtiging in te plannen.

Reageer op alle ruimtes

Ben je het toch niet geworden? Dat is vervelend. Maar het goede nieuws: je kunt met je account een jaar lang op al ons beschikbare aanbod reageren. We hopen dus dat je snel weer een woning tegenkomt op onze site of in je mailbox. Je krijgt van ons namelijk e-mail alerts van ruimtes die beschikbaar komen in de door jou aangegeven regio, zoals in Sudwest fryslan. Mensen met een Mijn Gapph account zien zo dus altijd als eerste het nieuwe aanbod voorbij komen, vaak ruim voor het op social media staat.

Ontvang berichten

Je ontvangt altijd een bericht van ons. Dat kan soms na een dag zijn, soms na een paar weken. Soms hebben wij zelfs woningen in Sudwest fryslan voor iets meer dan € 100,- per maand op onze website staan.