Een bruisend centrum in het hart van de grootste studentencampus van Noord-Europa. Daar werkt Gapph aan in Campus Uilenstede in Amstelveen. Als spil tussen eigenaar, opdrachtgever en huurders zorgt Gapph als beheerder voor saamhorigheid, verbinding én een optimale bezettingsgraad van het commercieel vastgoed.

De rol van Gapph in Campus Uilenstede is uitzonderlijk, maar zéker niet uniek vertelt salesmanager Joep van Valen. “Tevreden huurders en geen leegstand zijn belangrijk op deze plek. Daarin ontzorgen wij onze opdrachtgever en de eigenaar volledig. We zorgen voor verbinding en brengen energie in de campus.”

Open community

Projectontwikkelaar Lingotto heeft samen met eigenaar DUWO het centrumgebied van Campus Uilenstede herontwikkeld. De voormalige campus is omgetoverd tot een open community met commerciële ruimten in de plint. Het resultaat? Een ontmoetingsplein voor de studenten waar gewerkt, gestudeerd en geborreld kan worden. Joep: “In eerste instantie bleef Lingotto verbonden door de commerciële units te beheren. Vorig jaar hebben wij dat stokje overgenomen, omdat dit voor een ontwikkelaar geen alledaagse bezigheid is.”

Expertise in huis

Het commercieel vastgoed dat Gapph normaal gesproken beheert, heeft een tijdelijk karakter. Dat wordt steeds vaker opgerekt. Ook hier. “Het ontzorgen van de ontwikkelaar en eigenaar DUWO, het dagelijks beheer van de locatie, bemiddelen tussen huurders en eigenaar: het valt allemaal onder onze werkzaamheden. Alleen is het label ‘tijdelijk’ hier niet van toepassing”, legt Joep uit. Dat brengt vanzelfsprekend andere vraagstukken met zich mee, maar Gapph heeft alle expertise al in huis om die op te lossen. “De werkwijze die we hebben, sluit naadloos aan bij het beheer van reguliere huurcontracten. Onze organisatie en systemen zijn erop ingericht om huurders optimaal te bedienen.”

De campus in Amstelveen is een klein dorp, met voorzieningen die het de bewoners – zo’n 3400 studenten – makkelijker maken. Ontbijtje scoren voor college? Dat kan bij de supermarkt. Biertje drinken met vrienden? Het buurtcafé is the place to be. “Zo kunnen we nog wel even doorgaan”, lacht Joep. “Er zijn twaalf winkelunits en alle twaalf zijn ingevuld met passende concepten voor de campus. Geen pop-ups, maar betrokken huurders die een volwaardige business draaien.”

Saamhorigheid

Aanvankelijk werkten de ondernemers in de commerciële ruimten nauwelijks samen en er ontbrak saamhorigheid, vertelt Joep. “Daarom zijn we bij aanvang van ons beheer met iedere huurder in gesprek gegaan. Wij geven ze handvatten om leven op het plein te brengen. Dat resulteerde bijvoorbeeld in een kraam nét voor kerst midden op het plein, waar oliebollen aan studenten werden uitgedeeld.”

Gapph denkt mee in leefbaarheidsvraagstukken. Voor de korte én lange termijn. “Leegstandsbeheer is voor ons meer dan lege plekken opvullen. Placemaking nemen wij standaard mee in ons beheer”, stelt Joep. “Ook de eigenaar houden we op de hoogte van wat er speelt en leeft. Want tevredenheid is de sleutel voor een hoge bezettingsgraad. Dat zit bij Uilenstede goed: we worden inmiddels volop benaderd door ondernemers die er een unit willen huren, maar er staat niks leeg.”