BRON: In de buurt, Apeldoorn
Foto’s: In de buurt

Eerlijk is eerlijk, wij stonden te trappelen toen we hoorden dat we bij Tobias Bonhof mochten binnenkijken. Tobias woont namelijk in één van de coolste gebouwen van Apeldoorn: het voormalige pand van Centraal Beheer, oftewel Hertzberger Parc.

Wonen in Hertzberger Parc

Sinds eind 2016 woont Tobias in het oude pand van Centraal Beheer, bestaande uit 56 kubusvormige elementen. Hertzberger Parc is het beroemdste werk van architect Herman Hertzberger en het werd in 1972 gebouwd. Veel mensen weten niet eens dat het pand momenteel bewoond wordt, dus we vroegen ons natuurlijk af hoe hij hier terecht is gekomen. “Op een dag reed ik hier langs in de trein en toen zag ik de aanplakbiljetten van Gapph achter de ramen hangen. Ik wist dat dat een bedrijf in leegstandbeheer was, dus ik dacht; ‘ik kan het altijd proberen’. Ik belde ze meteen en nog voor de trein aankwam in Amersfoort was ik al aangemeld. Binnen een week kon ik al tekenen”, vertelt hij.

Het gebouw is enorm, maar wordt niet volledig bewoond. “Momenteel wonen er vijf mensen hier, allemaal onderin één vleugel van het pand. Dat komt omdat dit het enige deel van het gebouw is met afsluitbare ruimtes. Voor de rest bestaat het hele gebouw zo ongeveer uit gesloten ruimtes, dus daar kun je ook niet echt wonen. Dat is dan ook niet te doen met verzekeren”, legt Tobias uit. “Mijn vriend heeft eerder in een oude fabriek gewoond en zo kwam ik eigenlijk in aanraking met antikraak wonen.”

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees hier meer.