Door de veranderende zorgwetgeving lopen steeds meer zorginstellingen leeg. Dit is behalve voor de eigenaar ook zeer vervelend voor de bewoners van de instelling. Zij hebben minder aanspraak, er is minder personeel en het wordt vooral steeds stiller. Gapph heeft daar iets op gevonden: ‘Samenheid’. Door jonge (zorgvuldig geselecteerde) mensen tijdelijk te laten wonen in de leeggekomen woonruimte, blijft de leefbaarheid en de veiligheid van de huidige bewoners gegarandeerd.

Bewoonster Ellemieke aan het woord:
Ellemieke van den Berg (53 jaar), sinds 30 december 2014 Gapph-bewoonster van zorginstelling Zuiderschans in Den Bosch.

Hoe ben jij hier terecht gekomen?
Ik hoorde van Gapph over de pilot voor het project ‘Samenheid’. Dat sprak mij direct aan. Ik heb altijd al een behoefte gevoeld om met oudere mensen in contact te komen en vind het heerlijk om met ze te praten over vroeger en over hun levensloop. Deze pilot gaf mij een kans om te ervaren of ik het ook echt zo leuk zou vinden als ik dacht. Ik had het vanaf dag 1 naar mijn zin. En vind het nog steeds ontzettend fijn om hier te mogen wonen.

Wat vind je zo leuk aan dit ‘samenwonen’ in Zuiderschans?
Het samenzijn en het bijzondere contact met de oudere bewoners, dat vind ik het allerleukst! Ik speel regelmatig een spelletje met ze, maak een praatje of neem iemand mee voor een wandeling. Als ik zin heb in een goed gesprek, dan loop ik naar beneden naar de gemeenschappelijke ruimte. Ook het contact met de andere Gapph-bewoners en het personeel is ontzettend gezellig. En tot slot heb ik een fantastische eigen woonplek op een toplocatie in de stad. Zuiderschans ligt prachtig en vlakbij het centrum van de stad.

Vervul jij verder nog een andere (vrijwillige) rol binnen de zorginstelling Zuiderschans?
Ja, ik heb het idee dat ik hier echt iets kan bijdragen. Ik help drie keer in de week met de broodmaaltijd in de avond. Verder verzorg ik regelmatig een zangmiddag en ik wil teken- en schildermiddagen gaan organiseren. Er zijn nog maar 17 bewoners dus de mensen vinden het echt heel leuk dat er af en toe wat wordt geregeld voor ze.