Na een imposante metamorfose vind je achter de voordeur van Koningin Wilhelminaplein 18 in Amsterdam 142 prachtige studentenkamers en de gelukkige bewoners daarvan. Gapph blies het pand in het westelijke gedeelte van onze hoofdstad nieuw leven in. Met succes: alle kamers waren in no-time verhuurd en het bruist er als nooit tevoren.

Sinds afgelopen december beheert Gapph het studentencomplex aan het KW-plein in Amsterdam. “We huren het complex risicodragend aan van kantorenbelegger NSI”, vertelt Joep van Valen van Gapph. “Dat wil zeggen dat wij volledig verantwoordelijk zijn voor het beheer en de exploitatie van het gebouw, voor een overeengekomen periode van vijf jaar en een vast huurbedrag. De verhuurder heeft er dus geen omkijken naar en krijgt maximale zekerheid.”

Renovatie van a tot z begeleid

Je kunt je vast voorstellen dat er wat moet gebeuren om een voormalig kantoorpand geschikt te maken voor bewoning. Joep: “Het pand was niet al te best beheerd en was dringend aan onderhoud toe. We hebben het complex grondig verbouwd en de verbouwing van a tot z begeleid. Een nieuwe voordeur erin, nieuwe wanden, vloeren, keukenblokken met bijbehorende apparatuur en de natte ruimtes zijn voorzien van nieuw tegelwerk. Kortom: alle ruimtes zijn aangepakt. Het gebouw is helemaal opgeknapt zodat we het goed en veilig kunnen verhuren.”

A-locatie voor studenten

Het Koningin Wilhelminaplein ligt op respectievelijk tien en twintig minuten lopen van het Rembrandtpark en het Vondelpark. Supermarkten, bushaltes en – voor studenten niet geheel onbelangrijk – gezellige uitgaansgelegenheden zijn allemaal dichtbij. We kunnen hier dus wel spreken van een A-locatie en dat was ook te zien in de belangstelling, meldt Joep. “Alle kamers waren binnen een paar weken verhuurd. We verhuren één van de vijf verdiepingen aan de Universiteit van Amsterdam. Bewust niet meer, want we willen een gezonde mix van studenten creëren en zoveel mogelijk mensen een kans geven.”

Een luxe studentenhuis

Het studentencomplex bestaat uit vijf verdiepingen met prachtige studentenkamers, variërend in grootte van 20 tot 40 m2. En natuurlijk ruim voldoende douches, keukens, wasmachines en vaatwassers. “Het is een heel luxe studentenhuis. Toen ik nog studeerde was dat wel anders; toen hadden we één wasmachine met tien studenten en moesten we volgens een schema schoonmaken”, lacht Joep.

Ook over de grote schoonmaak hoeven de studenten zich volgens Joep niet al te veel zorgen te maken. “Met bijna dertig studenten per vloer kun je geen corveeschema maken zoals in een kleinschalig studentenhuis. Daarom komt er dagelijks een schoonmaker om de gemeenschappelijke ruimtes op te frissen. Natuurlijk zijn daar kosten aan verbonden voor de huurders, maar die zijn vanaf het begin inzichtelijk. En de student krijgt er heel veel voor terug.”

Altijd een beheerder dichtbij

Betreed je het pand, dan word je net voorbij de voordeur verwelkomd door een beheerder van Gapph. Joep: “Bij de entree hebben we een beheerderskantoor ingericht. De huurders kunnen zo makkelijk iemand aanspreken om bijvoorbeeld een defect te melden, of een vraag te stellen. Andersom kunnen wij zo een oogje in het zeil houden. Studenten willen natuurlijk weleens een feestje geven. Helemaal prima natuurlijk, maar we houden wel graag een beetje in de gaten wie en wat er allemaal binnenkomt.”

Gapph Together: het sociale hart van Gapph

Goede huisvesting is belangrijk, maar een beetje student wil ook wonen op een plek waar wat reuring is. Daar laten we met Gapph Together ons sociale hart spreken. Joep: “Gapph Together creëert saamhorigheid. Onder dat label organiseren we allerlei activiteiten om het wonen bij ons nóg leuker en waardevoller te maken. Denk aan zomerse borrels, initiatieven voor de samenleving en tal van andere activiteiten om huurders wat vaker achter hun voordeur uit te halen. Zo maken we van huurcomplexen levendige, sociale plekken waarin mensen elkaar weten te vinden. Heel belangrijk!” Bij het KW-plein wordt op dit moment de gezamenlijke buitenruimte ingericht. Bewoners delen hun ideeën hiervoor en we bepalen samen hoe het resultaat wordt. 

Op vrijdag 31 maart werd de onderste verdieping opgeleverd. Snel daarna betrokken de laatste huurders hun nieuwe stek. “Een mooi moment!’, aldus Joep. “De studenten zijn mega-enthousiast en ook verhuurder NSI is blij dat hun vastgoed de overeengekomen vijf jaar in goede handen is. En Gapph en ik zijn ook blij. We hebben toch maar mooi 142 studenten een fijne plek bezorgd om te wonen. Dat is een dankbare taak.”

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem gerust contact met ons op.