Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.

1800 huizen te koop voor minder dan 10.000 euro

Je kunt het je bijna niet voorstellen. In Nederland zijn de gemiddelde verkoopprijzen van woningen in 2022 gestegen tot ruim 400.000 euro. Mocht je nu niet zo gebonden zijn aan ons kouwe kikkerlandje, dan kun je voor minder dan € 10.000 een ruimte scoren in Italië. En als je denkt dat het om een paar ruimtes gaat, dan heb je het mis. Er staan er bijna 1900 te koop voor minder dan 10k!

Geen hypotheek meer, direct klaar voor de rest van je leven in een van de bekendste vakantielanden voor Nederlanders. Dat klinkt toch lekker of niet? Het kan zo maar, want voor nog geen 10.000 euro kun je complete appartementen, woningen en zelfs gebouwen kopen in Italië. We lichten er een paar uit en laten je zien hoe je zelf op zoek kunt naar deze goedkope woonruimtes.

Over Italië

Italië: 8 keer zo groot, 3.5 keer zoveel inwoners

Italië is bijna 8 keer zo groot als Nederland in oppervlakte. Het land telt ruim 59 miljoen inwoners en dat is slechts 3.5 keer zo veel als in Nederland. Ook daalt het aantal inwoners van het land al een paar jaar op rij. Dat betekent dat er meer mensen komen te overlijden dan er geboren worden. Kortom: er is veel ruimte en er komen woning vrij.

Soms is de leegloop van een bepaald gebied zo groot dat een heel dorp lijkt leeg te lopen. Geen wonder dat er dan huizen te koop staan voor een euro. Alles om de boel weer te laten opbloeien. Maar ook elders in het land kun je goedkope woonruimtes vinden.

Waar vind je die goedkope woonruimtes?

Italië ken je uiteraard als de laars en de voetbal (Sicilië). Daarnaast zijn er nog een aantal andere eilanden zoals Sardinië en Elba die bekend zijn. Maar het land telt er maar liefst 800 waarvan er 77 bewoond zijn. Hoewel er veel goedkope huizen te vinden zijn in het Zuiden, zijn deze vreemd genoeg (zo vonden wij zelf) ook te vinden in het Noorden. We gaan er eens dieper op in. We gebruiken een website die in Spanje en Italië populair is om huizen te zoeken. Het kunnen zowel koop- als huurwoningen zijn. Idealista.it

Waarom zo goedkoop?

Veel van de woonruimtes zijn leeg komen te staan door ofwel overlijden, ofwel het ‘ontbreken’ van de eigenaar. De eigenaar is gevlucht, verhuisd, of gewoon vergeten huur te betalen. Banken en veilingsites gaan dan over op verkopen, veelal per opbod.

Laten we eens beginnen bij 1000 euro: wat is er dan te vinden? Warempel: we krijgen hits. Er staat er zelfs een tussen van 10 euro. We zien al snel dat dat niet klopt. En ook die van 38 is nep. Too good to be true. Maar wat krijg je dan voor 1000 euro?

Huizen voor nog geen 1000 euro in Italië

“Landhuis” voor € 1000 euro

“Landhuis te koop bij opbod contrada Giampereto” – zo staat het op de website. Inclusief garage en vijf kamers. 158m2. We gaan er zonder enige verwachting naar kijken. Nou het blijkt grotendeels ingestort… en aan het einde vragen ze er toch nog 7.000 euro voor. ok dat is niet veel en minder dan 10.000 euro. Maar het is niet zoals geadverteerd. We kijken verder en zien in het midden van Italië boven Rome “Verkoop bij opbod € 372”. 110m2 en twee kamers. De foto’s zijn wat te vaag en blijkbaar heeft de makelaar niet de moeite genomen om naar het plaatsje af te reizen. De twee kamers zijn in elk geval niet te onderscheiden. Maar laten we eerlijk zijn: voor nog geen 400 euro heb je een hele lap grond (en een bouwval).

Dit “landgoed” is niet echt goed zichtbaar, maar te koop voor minder dan 400 euro

Huizen tot 10.000 euro

We gaan het toch maar wat hoger inzetten. We willen wel iets met vier muren en een dak erop. Dus we vullen in op de website Idealista als maximaal bedrag 10.000 euro. Bam! We krijgen nu geen losse prijzen te zien maar ruim 1850 groene stipjes in Italië. Hé….en drie stipjes in de Middellandse zee. Als we inzoomen zien we dat het om het eiland Elba gaat. Hier staan meerdere appartementen op die je koopt via het timeshare principe.

Ruim 1850 huizen in Italië voor 10.000.

Timeshare appartement Elba

Huis te koop via Timeshare principe op Elba voor 5000 euro.

Timesharing betekent dat een huis voor een bepaalde periode van jou is. Dit appartement in Elba is bijvoorbeeld te koop voor 5000 euro voor de maand september. Dus het huis is letterlijk elke septembermaand voor jou. Dat is aardig… maar we willen een huis voor ons zelf. Ook de andere 11 maanden. Dus we gaan toch even van Elba af en terug naar het vasteland.

Studio van 75m2 vanaf 8000 euro

Daar klikken we op een willekeurige woning en vinden een 6 kamer appartement met balkon en badkamer, te renoveren. Nou ja, we hadden niet anders verwacht. 90m2 woonoppervlakte in het dorpje Supino wat met 5000 bewoners en op een afstand van iets meer dan een uur van het centrum van Rome nog niet eens echt verkeerd is. Daar is wat mee te doen. Nog even kijken of we er nog zo eentje vinden. We klikken nu iets hoger. In de buurt van Pisa, staat een studio per opbod te koop voor net iets meer dan 8.000 euro. Het kan dus echt. Dit is een studio van 75m2 met badkamer in het plaatsje Castelfranco di Sotto, op drie kwartiertjes van Pisa.

Een huis voor nog geen 10.000 euro. Het kan echt.

En dit is slechts een van de vele.

Nog eentje dan: nieuw voor € 10.000

We kijken nog een keertje verder en komen dit appartement tegen. Twee kamers, in Zerbolò op een uur rijden van Milaan. Ziet er nog nieuw uit. En dat lijkt het ook echt te zijn. Wow! De tekst die er bij staat  verteld ons “Appartamento in Asta posto al primo piano, composto da: ingresso/soggiorno, cucina, disimpegno, camera da letto, bagno e balcone. Completa la soluzione la cantina al piano terra.” Gelukkig kan de site ook direct vertalen naar het Nederlands:

“Geveild appartement op de eerste verdieping, bestaande uit: entree/woonkamer, keuken, hal, slaapkamer, badkamer en balkon. De kelder op de begane grond maakt de oplossing compleet.”

Nieuw geveild: twee kamers voor 10.000 euro.

En nog veel meer…

En zo staan er nog veel meer op. Uiteraard staan er heel veel bij die opgeknapt moeten worden, maar zoals je ziet kun je ook vrij snel raak schieten. Dus als je geen zin meer hebt in slecht weer en volledig vrij wil zijn van hypotheek, dan zeggen we: koop eens een huis voor nog geen 10.000 euro in Italië!

Nog goedkoper?

Maar als je toch in Nederland wil blijven en niet per sé iets hoeft te kopen, kun je ook altijd nog oppassen op een antikraakwoning. Vanaf een euro of 130 per maand vind je zo al woonruimte. En die zon… nou die gaat vanzelf weer schijnen in Nederland!