Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.
,

Een euro voor een woning: Hier koop je nog echt goedkope woningen!

Terwijl de woningprijzen in Nederland de pan uitrijzen en er amper een woning nog onder de vraagprijs verkocht wordt (eerder het tegenovergestelde) hebben ze daar in andere landen wat meer moeite mee. In Spanje en Italië waren al meer woningen te koop voor een euro. Naast die euro betaal je dan een bedrag van bijvoorbeeld € 5000 extra als garantiebedrag. Is je huis opgeknapt? Dan krijg je het terugbetaald. In Laurenzana hoeft dit niet meer. Daar kost je huis écht slechts één euro.

Laurenzana, gelegen in de regio Basilicata in Zuid-Italië, telt ongeveer 2000 inwoners. Tussen 1991 en 2001 verhuisden 15% van de bewoners van het dorp. In 1871 woonden er nog 7,5 duizend mensen. Bekende gerechten zijn de calzone pizza met salami of de “Gnocchi con le rape”. De thermometer zakt zelden onder de 8 graden en in de zomer is het rond de 28/29 graden. Dus geen klimaat voor mensen die van kou houden. En dan nu over naar de huizen!

Interveste  Welkom in Laurenzana - Italië

Echt slechts één euro

Laurenzana onderscheidt zich van de concurrentie door enkele regels te verzachten voor hun huizenverkoopprogramma dat vorige maand van start ging. Degenen die een van de verlaten huizen in dit schilderachtige Italiaanse dorpje kopen, hoeven geen aanbetaling te doen als ze direct op de stippellijn tekenen. “We willen nieuwkomers helpen het huis van hun dromen te kopen zonder het hen moeilijk te maken aan saaie procedures en strikte eisen vast te zitten”, legt burgemeester Michele Ungaro uit aan CNN. “We vragen dus ook geen extra bedragen: je huis kost echt een euro.”

We moeten ze geloven en vertrouwen

“Het is voor buitenstaanders en buitenlanders vaak lastig om alle regeltjes te begrijpen en we willen juist al die hobbels weghalen. Daarom vragen we niet om een garantiebedrag. We moeten ze dus een beetje geloven en vertrouwen hebben in wat ze gaan doen. Uiteraard houden we wel een oogje in het zeil.”

Het papierwerk zal minimaal blijven, zo laten de autoriteiten weten. Het is wel zo dat de renovatie van de woning helemaal afgerond moet worden binnen een bepaalde tijd. Dus je zal de handen uit de mouwen moeten steken. Voor Laurenzana betekent het dat je in drie maanden moet beginnen en binnen drie jaar klaar moet zijn met de verbouwing.

Waarom een euro betalen voor een huis?

Uiteraard krijgen ook de andere gemeentes in Italië genoeg aanvragen van mensen die een huis voor een euro willen kopen. Maar daar hebben de ambtenaren in Laurenzana niet genoeg aan. Je zult van te voren goed na moeten denken over het plan van je woning en jouw toekomst. Wat wil je gaan doen, waar ga je werken, of start je je eigen onderneming? Dat moet allemaal in kaart worden gebracht en opgestuurd bij je aanvraag. Dus gewoon een huis kopen en vertrekken, dat heeft weinig zin.

Verschillende huizen te koop

De huizen in Laurenzana zijn er in verschillende formaten. Het is ook zeker zo dat het ene huis meer werk en aandacht nodig heeft dan het andere huis. Je dient van te voren aan te geven hoe groot jouw droomhuis minimaal moet zijn. De huidige woonoppervlaktes variëren van 40 tot 150 vierkante meter.

Aangezien er behoorlijk wat reisrestricties gelden in Europa en zeker ook in Italië zal het nog wel even duren voor de eerste buitenlander kans heeft om de woning daadwerkelijk te kopen. Uiteraard worden er foto’s van het object naar je gestuurd als je interesse hebt, maar je zult het huis echt moeten bezoeken en op locatie het contract ondertekenen. Er kunnen dus nog wel een paar maanden overheen gaan. Dus je hebt nog even om je goed in te lezen en je projectplannetje te schrijven. We zijn benieuwd of het dit dorp lukt hun inwoneraantal weer te laten groeien op deze manier. Het is ze in elk geval gelukt om een verhaal op het Interveste blog te krijgen!