Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.

Een ondergrondse stad met wijnhuis en stallen!

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er onder het aardoppervlak, waarop wij al onze huizen bouwen en overheen lopen, nog veel meer leven kan zijn? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het bestaat echt!  

Het Turkse Cappadocië

Maar waarom zou je ondergronds willen wonen? En wat kun je je erbij voorstellen? Er zijn verschillende redenen waarom men ervoor kiest de grond in te trekken. Zo heb je in Turkije de stad Cappadocië, gelegen in het centrum van het land. Cappadocië was vroeger een christelijke stad waar de bevolking, in de vroegere jaren, regelmatig moest vluchten wegens hun geloof. Cappadocië werd vaak aangevallen en bij de zoveelste invasie, sloeg de bevolking op de vlucht. Echter, vluchtte men niet naar andere landstreken, maar trokken ze de grond in…  

Turkije ondergrondse stad

Turkije centrum, Cappadocië

36 steden met wijnhuizen en stallen

Wat begon als vluchtplek in een paar ondergrondse grotten, verliep iets anders dan gepland. In de loop der tijd werd de ondergrondse stad Cappadocië uitgegraven tot een tunnelnetwerk op circa 85 meter diepte. En nee, het ging niet om één ondergrondse stad, maar zeker 36 steden. Ja, echt!

20.000 inwoners

Hoe dieper je de ondergrondse tunnels introk, hoe meer je van het ondergronds netwerk ontdekte: je vindt er kerken, wijnhuizen, stallen, restaurants en echte woonvertrekken met de omvang van een reguliere stad boven de aardvlakte. Dat houdt in dat er in zo’n ondergrondse stad gemiddeld 20.000 mensen leefde. Bijna niet te geloven, toch?!  

Ondergrondse tunnels Cappadocië

Het tunnelnetwerk van ondergrondse stad Cappadocië

Je kunt Cappadocië bezoeken!

In 1965 werd deze ondergrondse wereld toegankelijk voor publiek. Cappadocië is een wereldtrekpleister geworden. Er worden vele excursies verzorgd naar de ondergrondses stad. Echter, is slechts 10% van de ondergrondse stad toegankelijk voor bezoekers.  

Misschien moeten wij er ook maar eens gaan denken om ondergronds te gaan wonen, dan zal de bevolking bóven het aardoppervlak een stuk minder druk dichtbevolkt zijn. Je moet alleen wél tegen kou kunnen, want echt warm is het er niet. De temperaturen kunnen er namelijk oplopen tot -5 graden Celsius… én kouder. Brrr… Wie volgt?

Cappadocië Turkije

Cappadocië Turkije