Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.

Is deze woning in prijs gedaald?

Als een woning gedurende een lange tijd te koop blijft staan, dan is het duidelijk dat er minder vraag is dan wellicht verwacht op het moment dat men voor het eerst het huis online plaatste. Een makelaar kan er dan voor kiezen de vraagprijs te verlagen bij de huidige advertentie, maar deze gegevens zie je direct terug bij de woonruimte. Wat vaker gebeurt is dat de woning offline wordt gehaald en opnieuw wordt geplaatst. Dan lijkt het of de woning minder lang te koop staat en een overzicht van de oude woningprijs is minder makkelijk te achterhalen. Toch is er een handig tooltje die dit direct inzichtelijk maakt: Betrap de makelaar.

Betrap de makelaar

De naam is wat misleidend, want je gaat de makelaar niet echt op fouten betrappen. Het is gewoon een spel van vraag en aanbod. Maar deze tool maakt het wel een stuk makkelijker te zien of een woning op Funda al eerder is geplaatst en met welke vraagprijzen. Je hebt daarvoor een specifieke browser nodig: Chrome of Firefox. Met onderstaande add-ons kun je Betrap De Makelaar actief maken in jouw browser:

Betrap de makelaar addon voor Firefox

Betrap de makelaar addon voor Chrome

Als je dan naar Funda gaat, zie je de extentie in de navigatie blauw oplichten als er meer bekend is over de woning. Supermakkelijk!

Enkele voorbeelden

Zo zien we vandaag 12 oktober 2022 een huis aan de Albert Cuypstraat 20 in ‘s-Hertogenbosch te koop staan voor € 489.000 kk. Het tooltje licht blauw op. Aha! Wat blijkt: in augustus kostte deze woning nog € 519.000. In drie maanden 30.000 minder dus.

Een huis in Nieuwleusen Noord aan Den Hulst 93 kost nu € 675.000. Het blauwe handje licht op: 15 juni kostte deze woning € 750.000. Deze is dus 75.000 euro goedkoper geworden dus

Of de woning aan de Eksterlaan 4 in Huizen. Huidige vraagprijs is € 2.225.000 en is geplaatst in september. Maar ook in juni 2022 werd deze al geplaatst. In april was de vraagprijs nog € 2.300.000 en in maart zelfs € 2.450.000.

Maar het kan ook anders.
Je kunt woningen ook duurder zien worden zoals bij deze woning in Amsterdam aan de Schubertstraat 20 die in januari voor € 2.271.000 online stond, maar inmiddels al twee keer is geplaatst voor €2.925.000. Dat is een stijging van € 700.000 in minder dan een jaar dus!

MAAR PAS OP!

De add-on werkt bijzonder verslavend en je kunt zo maar een uur extra kwijt zijn aan het browsen en vergelijken in Funda. Maar wat is het een leuke tool!