Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.

Je huis voor een euro in deze plaatsen

We schreven de afgelopen jaren al meerdere maken over huizen die je voor een euro kunt kopen. Het eerste bericht stamt al uit 2015 en gaat over een woning op Sicilië die je voor een euro kon aanschaffen. Inmiddels kun je in heel Italië al op bijna 75 plekken zo’n huis kopen voor een euro.

Mensen die via Gapph een huis zoeken zijn meestal op zoek naar een betaalbare woning die snel beschikbaar is. Dat is immers het grote voordeel van antikraak of tijdelijke verhuur: geen wachtlijsten (wel snel reageren) en partijen als Gapph bieden een zeer betaalbaar aanbod over heel Nederland aan. Ook kun je bij onze Belgische tak Interim Vastgoed terecht voor woon- en werkruimte in België. Maar aangezien de woningnood in Nederland én België groot is kunnen we ons voorstellen dat het je niet uitmaakt of het nog verder weg is. En het zonnige weer in een land als Italië kan uiteraard meespelen in je gedachtes om te verhuizen. Dan hebben we goed nieuws, want inmiddels zijn er heel veel woonruimtes daar te koop voor een euro, zoals zij het noemen.
Waar kun je een huis voor een euro kopen?

Dorpje te koop (voorbeeld : Pixabay)

Al sinds 2015 staat dus op onze website een link naar het plaatsje Gangi. Dat is inmiddels een van de vele dorpjes op Sicilië die mee doen aan het een-euro-project. Op dit moment lijkt het mogelijk op ruim 70 plekken een huis voor een euro te kopen. En dat is niet alleen op Sicilië het geval. De locaties zijn verspreid over heel Italië.

Huizen in Italië voor een euro

Oyace – Noord-Italië

Het meest noordelijkst, en het dichtste bij vanuit Nederland gezien, is het dorpje Oyace met slechts 211 inwoners. Vanuit Utrecht is het zo’n 1000 kilometer rijden. In dit dorpje kun je woonruimte kopen voor slechts een euro. De leegloop van het toch al kleine dorpje is groot. In de winter waan je je in een ansichtkaart, zo mooi zijn de Alpen besneeuwd. Er wonen slechts 98 gezinnen. Dus weet waar je aan begint: je moet van rust houden.

Oyace – Veduta

Milaan

Opmerkelijk is wel dat de stad Milaan meedoet met het een euro project. Dit is wel een geheel andere orde overigens, want ze bieden geen huizen aan voor een euro, maar een heel groot stuk grond. Daarop dien je als projectontwikkelaar vele woonruimtes te bouwen. Dat kost een klap geld, maar de grond kun je dan wel voor slechts een euro van de gemeente Milaan kopen. Dit is dus minder geschikt als je op zoek bent naar een leuke goedkope woning. Maar we wilden het toch even noemen.

Koop voor een euro een groot terrein in milaan

Het terrein wat beschikbaar wordt gesteld in Milaan

Zuid-Italië

De meeste woonruimtes worden in het zuiden van Italië aangeboden en zijn vooral te vinden op Sicilië. Dit eiland stikt van de dorpjes die woonruimte aanbieden voor een euro.

Het dorpje Gangi op Sicilië | Lovecchio Laura, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Je dient dan in de meeste gevallen wel langere tijd te blijven wonen, en je pand op te knappen. Ook zijn er plaatsjes die eisen dat je er een winkel of onderneming moet starten, zoals een restaurant of B&B. Als je dus mee wil doen aan het tv-programma ‘Ik Vertrek’ dan maak je hier grote kans om te slagen. Nou ja… je slaagt erin in elk geval in om iets betaalbaars te scoren. Of je daarna je B&B of restaurant ook nog succesvol kunt maken en winstgevend is een geheel andere vraag.

Om het even op te sommen: je vindt op Sicilië huizen voor een euro in:

Augusta, Bivona, Calatafimi Segesta, Caltagirone, Cammarata, Canicattì, Castel di Lucio, Castiglione di Sicilia, Corleone, Gangi, Grotte, Itala, Leonforte, Mussomeli, Palma di Montechiaro, Petralia Soprana, Pettineo, Piazza Armerina, Racalmuto, Regalbuto, Salemi, Sambuca, San Cataldo, San Piero Patti, Saponara, Serradifalco, Terms Imerese, Troina en Valguarnera Caropepe.

Hieronder kun je zien op een kaart waar de dorpjes zich bevinden in Italië.

Overzicht van een euro huizen in Italië

Om het een stuk makkelijker te maken is er tegenwoordig ook een website die alle projecten in het land in kaart hebben gebracht. Inclusief omschrijving van de projecten en bijbehorende foto’s, vind je op het moment van schrijven 73 plaatsen waar je terecht kunt voor een een euro huis. Zoals gezegd: het merendeel vind je op Sicilië. De site om al deze 1 euro huizen op te bekijken heet Casea1Euro.it

Je leest daar ook hoe je in aanmerking kunt komen en wat je er eventueel voor moet doen.