Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.

Kabinet bevriest huurtarief sociale sector vanwege coronacrisis

De huurtarieven van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Het betekent dat de huren van deze woningen per 1 juli niet mogen worden verhoogd. Hoe het kabinet dat gaat betalen, wordt nog uitgezocht. De kosten hiervoor schat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in op 200 miljoen euro.  Normaal gesproken gaat jaarlijks de huur in juli omhoog voor alle huurders. Dit jaar zou dat 2,4 procent zijn (inflatie plus 1 procent).

De Kamer nam vorige week een motie aan van de SP samen met GroenLinks en PvdA. De motie kreeg nu onverwacht steun van de VVD. Eerder was de partij tegen het voorstel. Het CDA gaf direct aan dat ze dit nogal opmerkelijk vonden zo vlak voor verkiezingstijd.

Minister Kasja Ollongren bevriest sociale huurtarieven door coronacrisis

Netherlands Embassy, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons