Dit artikel is afkomstig van het blog van Interveste. Dit bedrijf werd in 2023 door Gapph overgenomen. Het kan inmiddels zijn verouderd of foutieve verwijzingen bevatten.
,

Tussendoor vrijwilliger

Mieke is vrijwilliger bij de GGZ, op een basisschool en een peuterspeelzaal geweest en heeft dat altijd met veel plezier, toewijding en voldoening gedaan. ‘Naast het feit dat vrijwilligerswerk je leven op diverse manieren verrijkt, levert het ook gewoon een heel fijn gevoel dat je iets positiefs voor je omgeving kunt betekenen.’ Vertelt Mieke.

‘Door mijn enthousiasme leek het steeds meer op een fulltime baan.’

‘Door mijn enthousiasme begon het in mijn geval echter steeds meer op een echte baan te lijken. Naast mijn vaste job, mijn sociale contacten en al mijn “moetjes in het leven” bleek dit wel erg tijdrovend te worden…’ En dus besloot Mieke om even rust voor zichzelf te nemen.

Mieke ruimt afval van de grondVaak hoor je van mensen dat ze wel vrijwilligerswerk willen doen maar daar geen tijd voor hebben. Vrijwilligerswerk kun je echter heel breed zien. Het hoeft niet altijd groots te zijn. Zelfs een paar minuten per dag, gewoon even tussendoor of een eenmalige klus levert al een enorme bijdrage.

Uit het oog, maar niet uit het hart

Maar daar bleef het niet bij voor Mieke. Want toen Club van Vrijwilligers op haar pad kwam, wekte het toch weer haar belangstelling: ‘al wilde ik mij niet vastleggen aan verplichtingen’. Aldus Mieke.

‘Ik wil graag zelf bepalen wanneer ik iets kan bijdragen en liever niet vastzitten aan vaste tijden of werkzaamheden.’ En dat is zo fijn aan vrijwilligerswerk, je kunt namelijk gewoon kiezen: kiezen wat bij je past, kiezen wat je schikt.

‘Als nieuwe inwoner in een dorp heb ik de eerste stap naar verbinding gezocht met mede-inwoners door mij aan te melden bij een aantal plaatselijke Facebook-groepen én bij het participatieplatform Drechterland. Hierdoor word ik altijd op de hoogte gehouden van wat er in mijn dorp en omgeving gebeurt en blijf ik betrokken.

Op zoek via socials

Buit van de peukenactie

Mieke is op Facebook gaan zoeken naar initiatieven in de buurt en is zo uitgekomen bij de Facebook-groep Hoogkarspel Schoon. ‘Hier heb ik meegeholpen met de peukenactie. Op de Facebook-groepen van Hoogkarspel en “Je bent pas een blauwe reiger als….”, plaats ik zo nu en dan wat lokale berichten die ook in het regioweekblad “De Drom” zijn verschenen.’ Hoe leuk! Ook denkt Mieke regelmatig mee met nieuwe initiatieven in de wijk door enquêtes in te vullen op het participatieplatform van Drechterland.

Verder denken dan je kunt zien.

Mieke is een erg bezig bijtje. Naast haar inzet voor verschillende initiatieven zet ze zich ook dagelijks in om zwerfvuil in eigen omgeving te ruimen. ‘Soms doe ik dit gewoon wanneer ik op de terugweg ben van het boodschappen doen, maar soms loop ik ook bewust een uurtje met een zak en handschoenen aan om zwerf afval te ruimen. Zwerfafval is iets dat we allemaal aan kunnen pakken, jij én ik.’

Mieke geeft aan dat het geeft voldoening geeft om thuis de buit te scheiden in haar afvalbak. ‘Aan de andere kant zou het nog mooier zijn als dit niet nodig meer zou zijn, natuurlijk!’.

‘Je klauwuh uit de mouwuh!’

Vaak krijg ik complimenten van voorbijgangers. Als ze mij afval zien rapen denk ik soms als échte Rotterdamse: “Steek dan ook effuh lekkur zelluf juh klauwuh uit juh mouwuh!” Maar nee hoor, dat is zeker niet wat ik zeg! Daarentegen knik ik vriendelijk naar de voorbijgangers en bedank ik  ze met een glimlach. Ik mag niet oordelen over een ander, je weet nooit waarom een ander doet wat hij doet. In ieder geval creëer ik door mijn actie wel bewustwording bij veel mensen en dat? Dat is ook heel wat waard. Een goed voorbeeld doet wellicht volgen.’ vaak loop ik ook door de wijk wanneer ik heb opgeruimd, zo is het verschil duidelijk te zien.

Kortom, vrijwilligerswerk kan ook klein en simpel zijn. Hoe groots zou het zijn als er heel veel mensen “Tussendoor vrijwilliger” zouden zijn. Probeer het gewoon eens!

Mieke fotografeert schone buurt