‘Internationale studenten zijn ver van hun familie, dus dat zijn wij soms een beetje’

Wanneer voel je je tegelijkertijd moeder, doktersassistent, maatschappelijk werker, gemeenteambtenaar, postbezorger en hygiëne-expert? Als vastgoedbeheerder. Stephanie Polderman van Gapph Student Housing kan daarover meepraten.

Middelburg is een echte studentenstad. Het Middelburgse team van Gapph houdt zich ook vooral bezig met studentenhuisvesting. “Veel mensen weten niet dat zo’n 80% van de studenten in Middelburg niet uit Nederland komt. Daarom is onze voertaal ook Engels. Wat heel bijzonder is, is dat we een exclusief partnership hebben met de University College of Roosevelt (UCR), de internationale universiteit”, vertelt Stephanie. “Gapph is vaste leverancier voor de huisvesting van UCR-studenten. In opdracht van gebouweigenaren Woningcorporatie Woongoed Middelburg en WVO Zorg beheren wij in totaal zo’n 900 studenteneenheden op één van de grotere campuslocaties van Nederland.”

Van A tot Z verantwoordelijk

Het team van Gapph Student Housing in Middelburg bestaat uit twee vastgoedbeheerders: Stephanie en Laeticia. Samen hebben ze in totaal vijf grootschalige studentencomplexen in beheer waarvan vier op een zogenoemde ‘inner-city campus’ in de binnenstad van Middelburg. Hier bevindt zich ook het Gapph-kantoor. Erg fijn, zo dichtbij. Naast de studentencomplexen beheert Gapph in Middelburg ook andere panden. Waaronder twee panden speciaal voor statushouders en een aantal tijdelijke verhuurprojecten.

Stephanie: “We hebben allemaal onze ‘eigen’ beheerprojecten. Daarvoor regelen we alles. We zorgen voor een optimale bezettingsgraad, lopen controlerondes om te zorgen dat alles schoon en veilig is en spreken huurders aan om zelf dingen te verbeteren als het nodig is. Bij grotere vraagstukken in schoonmaak of onderhoud – dingen die wij niet samen met onze huurders kunnen of mogen oplossen – schakelen we partners in om ons daarbij te helpen. Kortom: we nemen het volledige beheer uit handen van de vastgoedeigenaren. Zij kunnen vertrouwen op onze expertise van leegstandbeheer en studentenhuisvesting. Zelf hebben ze er geen omkijken naar.”

Ervaringen die je bijblijven

Het splinternieuwe ABC-gebouw aan de Kanaalweg behoort tot het portfolio van Stephanie. “Dit pand huurt Gapph volledig risicodragend aan van de pandeigenaar: woningcorporatie Woongoed”, vertelt ze. “Het is echt een prachtig pand. Het is nieuw en daardoor energiezuinig, modern en comfortabel.” 

In de 119 appartementen is plaats voor 236 studenten. “We plaatsen zoveel mogelijk twee studenten per appartement. Internationale studenten volgen vaak een volledige opleiding in Middelburg en wonen hier dan drie jaar lang. Er is dus weinig verloop en het zorgt op onze campussen voor binding en levenslange vriendschappen. Voor internationale studenten is hun verblijf hier heel bijzonder; zo’n periode blijft je je leven lang bij. Wij voelen ons verantwoordelijk om die periode zo fijn mogelijk te laten zijn.”

Tandpijn en IKEA-bestellingen

Stephanie kan wel honderd verhalen verzinnen die studentenhuisvesting bijzonder maken. “Ja, we maken echt héél veel mee. Je moet je voorstellen dat onze huurders tussen de 18 en 26 jaar zijn en voor het eerst op zichzelf gaan wonen, soms ook nog in een land dat ze niet kennen. Sommige studenten bereiden zich heel goed voor op hun komst naar Zeeland. Anderen totaal niet. Studenten lopen veelvuldig ons inloopkantoor in het hart van Middelburg binnen met zéér uiteenlopende vragen. Die vragen hebben lang niet altijd met kamers huren te maken, maar wel met wonen en leven in Middelburg.” 

“Soms krijgen ze een brief van de gemeente die ze bijvoorbeeld niet kunnen lezen. Dan helpen we ze verder. Of ze hebben tandpijn, en zoeken een tandarts. Het komt zelfs voor dat ze hun IKEA-bestelling op ons kantoor willen laten afleveren. Maar daar zijn we niet voor. We helpen ze dan het bezorgmoment aan te passen, bijvoorbeeld.” Stephanie maakt zelfs weleens mee dat studenten – helemaal in tranen – hun liefdesverdriet komen delen. “We nemen iedere vraag en verhaal serieus. Internationale studenten zijn vaak ver van hun familie, dus dat zijn wij soms een beetje voor ze. Ze mogen altijd hun hart bij ons luchten.”

Kortom: voor Stephanie is het iedere ochtend weer een verrassing wat haar te doen staat als ze haar laptop openklapt. “In een studentengebouw kan er tussen 5 uur ’s middags en half 9 ’s ochtends heel wat gebeuren”, lacht ze. “Maar dat maakt ons werk juist heel leuk en divers!”

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem contact met ons op.