De entree van het Computechnion, een studentencomplex op de campus van Wageningen University & Research, kon wel wat liefde gebruiken. Vastgoedbeheerder Aico Bulten en Gapph Together-coördinator Kristel Tholen sloegen de handen ineen met de studenten en knapten de boel samen lekker op!

Sinds begin dit jaar beheert Gapph het Computechnion in Wageningen. Een primeur voor ons: het is namelijk het eerste huisvestingsproject uitsluitend voor studenten. “Het pand was jarenlang in gebruik als kantoor. Tegenwoordig wonen er 96 studenten”, vertelt Aico. “Bijzonder is dat we dit gebouw volledig risicodragend aanhuren. Wanneer Gapph een pand aanhuurt, neemt zij het volledige risico op zich. Zowel het debiteuren- als het leegstandrisico neemt Gapph over. Gapph verzekert de eigenaar daarnaast van een gegarandeerde inkomstenstroom én een stuk duidelijkheid. Wij regelen dus alles; van de werving en selectie van bewoners en het sluiten van contracten met de huurders en onderhoudspartijen tot het dagelijkse beheer van het gebouw. Onze opdrachtgever heeft er geen omkijken naar. Én voor de bewoners heeft het ook voordelen: zij kunnen altijd bij ons terecht.”

Centrale ontmoetingsplek
Alle bewoners van het gebouw hebben een eigen kamer. Daarnaast maken ze gebruik van gemeenschappelijke ruimtes – zoals een woonkamer en keuken – op de eigen verdieping, waar studenten samen kunnen eten en chillen. “Per verdieping zijn woongroepen ontstaan. Studenten kennen vaak bewoners van andere verdiepingen helemaal niet”, aldus Aico. Toen Kristel Tholen, coördinator van Gapph Together op bezoek was in het Computechnion, ontstond het idee om het Atrium, een grote aula bij de entree op de begane grond, in te richten als een centrale ontmoetingsplek voor alle bewoners van het hele gebouw. Deze ruimte omschrijft Aico als ‘vrij troosteloos’. “Het was niet echt uitnodigend om hier samen te komen. Of in ieder geval: niet in de oude situatie. Want dit voorjaar hebben we de ruimte, uiteraard samen met de studenten, een metamorfose gegeven.”

Ideeën verzamelen
Kristel zette een enquête uit onder de studenten. Met als centrale vraag: hoe kunnen we het Atrium leuker maken? “Ongeveer 35 studenten deden mee, er kwamen hele leuke ideeën binnen. Er stond bijvoorbeeld al een oude biljarttafel, die vooral werd gebruikt als verzamelplek voor post. Die wilden de studenten graag weer functioneel maken. En daarnaast werd geopperd om er een zithoek te creëren en meer kleur en planten in de ruimte te brengen.”

Uit de deelnemers aan de enquête is een kleine werkgroep samengesteld van zes bewoners. Zij kwamen een paar keer bij elkaar om te brainstormen en concrete plannen te maken. En Aico ging met een paar van hen naar de kringloopwinkel in Wageningen om wat leuke spulletjes op de kop te tikken.

Een goed initiatief
Studente Lana de Bruijn woont sinds vorig schooljaar in het Computechnion, ze meldde zich aan voor die werkgroep. Ze vertelt: “Het Atrium was voorheen inderdaad een dooie boel. Jammer, want iedereen komt door deze ruimte op weg naar zijn of haar kamer. We hebben er dus allemaal profijt van als het er leuk uitziet. Dat komt veel fijner binnen. Mijn kamer zit zelfs direct aan het Atrium. Fijn dat Gapph dit initiatief nam, want voor studenten zelf is die stap toch groter.”

De bijeenkomsten, het tripje naar de kringloopwinkel en de klusdag zelf waren heel laagdrempelig en gezellig. “Uiteindelijk hielpen ongeveer vijftien huisgenoten in juni met opruimen, schilderen en klussen”, blikt Lana terug. “We hebben zelf verrijdbare plantenbakken in elkaar getimmerd en gevuld met plantjes. De pilaren zijn geschilderd. Een van de wanden kreeg een frisse, groene kleur. En rond het kantoor van Aico is een zithoek gecreëerd met een paar banken en stoelen, een salontafeltje en festivallampjes. Om de dag af te sluiten had Aico pizza en lekkere drankjes geregeld. Leuk dat Gapph daar aan gedacht had en we dit projectje op deze manier konden afsluiten.”

Blij met het resultaat
En het resultaat mag er ook zijn! “Op zich hebben we niet heel ingrijpend geklust. Maar de dingen die we hebben gedaan, maken heel veel uit voor het zicht”, vindt Lana. “De zorg voor de planten heb ik op me genomen. Dat vind ik leuk, mijn eigen kamer is een soort urban jungle. Als ik mijn eigen plantjes water geef, neem ik die in het Atrium ook gelijk even mee. En als ik teveel planten op mijn kamer heb, dan kan ik nog een beetje wisselen!”

Aico vult aan: “Ik merk dat de ruimte ook echt vaker gebruikt wordt. Dat is goed om te zien. Studenten komen even biljarten. Of ze organiseren diners en gebruiken de picknicktafels om daar dan met een groep te zitten. Leuke dingen. Sinds deze opknapbeurt is het Computechnion een nóg fijnere plek om te wonen!