Janssen de Jong Projectontwikkeling heeft grootse nieuwbouwplannen in Gouda, op de locatie waar nu nog voormalig verpleeghuis Bloemendaal staat. De komende periode gebruikt de ontwikkelaar om deze plannen uit te kristalliseren. Tot de sloophamer komt, is Gapph verantwoordelijk voor het beheer op deze locatie. Projectleider Marvin van der Hoeven: “We hebben aan het pand een tijdelijke woon- en werkbestemming toegekend. Daardoor vinden hier binnenkort 150 bewoners en 20 ondernemers tijdelijk onderdak.”

Zes dagen per week is er iemand van Gapph op locatie aanwezig, vertelt Marvin. “We leiden zo het project in goede banen. We zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers. Mocht Janssen de Jong zelf vragen hebben, dan zijn wij op locatie om het direct uit te zoeken.”

Het projectteam altijd op locatie

Het projectteam op locatie bestaat uit vier personen, met Rob Vermeulen als projectmanager. Rob heeft het project opgestart. Na de kick-off verdwijnt hij iets meer naar de achtergrond en is Marvin – projectleider – in de lead. “Ik ben straks namens Gapph het eerste aanspreekpunt op de locatie voor Janssen de Jong Projectontwikkeling, de gemeente en overige betrokken partijen. Ik houd me daarnaast bezig met de commerciële taken en debiteurenbeheer. Kortom, ik zorg dat het pand gevuld wordt en dat iedereen op tijd betaalt. Samen met Rob ontzorg ik eigenaar Janssen de Jong waar ik kan.” Arnold Klees is als vastgoedbeheerder verantwoordelijk voor het dagelijks beheer. Hij is een belangrijk aanspreekpunt voor de bewoners én voor partijen in de omgeving, zoals de brandweer en politie. Huismeester Ron Londema is zijn rechterhand. Bij hem kunnen bewoners terecht met vooral hun praktische vragen. Ook doet hij klein onderhoud. Binnen Gapph kan het projectteam op ondersteuning van de eigen backoffice rekenen, bijvoorbeeld op het vlak van administratie, marketing en communicatie. Marvin: “Het operationeel managen van een locatie is echt teamwork, waarbij het ons doel is om alles in eigen beheer en met eigen mensen te realiseren.”

Voordelen van leegstandbeheer

Wie een pand onbeheerd leeg laat staan, loopt het risico op kraken of vandalisme. Het geven van een tijdelijke invulling helpt dit voorkomen. Wanneer een vastgoedeigenaar Gapph inschakelt om een pand te vullen en te beheren, heeft hij er zelf geen omkijken meer naar. “Als er iets speelt dat niet door de beugel kan, dan signaleren we dat vrijwel direct en nemen we maatregelen.”

Een ander voordeel: een pand dat tijdelijk gevuld is, kost minder geld dan een leegstaand pand. Soms levert het zelfs geld op. “Wij hebben veel kennis in huis op het vlak van kostenbeheersing. Hoe langer het leegstandbeheer, hoe groter de kans dat het kostendekkend of zelfs winstgevend wordt”, aldus Marvin. Bovendien blijft de vastgoedeigenaar flexibel om binnen een gestelde termijn weer over het pand te beschikken.”

 Veiligheid staat voorop

Gapph werkt volgens de richtlijnen van het Keurmerk Leegstandbeheer. “Een pand moet aan een aantal vereisten voldoen, voor je het (op een andere manier) mag invullen”, legt Marvin uit. “In Gouda zijn behoorlijk wat werkzaamheden uitgevoerd. Een legionellacontrole en een elektrakeuring bijvoorbeeld. Ook op het gebied van (brand)veiligheid is veel aangepakt; blusmiddelen zijn gekeurd, compartimenteringen aangepast, rookmelders geplaatst en vluchtroutes gecheckt. Zodra het pand bewoonklaar is, starten we met de werving en selectie voor de invulling en vervolgens gaan we over op dagelijks beheer.”

Gapph ontzorgt

Onze opdrachtgever in Gouda wordt volledig ontzorgd. Janssen de Jong wil niet bezig zijn met het dagelijks beheer van een pand, of met tijdelijke (huur)contracten. Een vastgoedeigenaar wil zich volledig focussen op de toekomst: op de herontwikkeling of transformatie van een gebouw. Marvin: “Door Gapph in te schakelen heeft een opdrachtgever weinig omkijken naar het leegstandbeheer. We hebben samen goed contact, maandelijks zitten we bij elkaar om de voortgang te bespreken. Wederzijds wordt niet geschroomd elkaar te bellen voor een update. Dat is eigenlijk de enige tijd die een vastgoedeigenaar zelf nog hoeft te investeren.”

Benieuwd wat Gapph voor jouw leegstaande pand kan betekenen? Lees verder op onze website, of neem contact met ons op.