2021 zit er alweer op. En wat voor jaar was het weer…! De pandemie wierp een schaduw over de samenleving. Extra reden om naar elkaar om te blijven kijken en ons in te zetten voor een fijn (tijdelijk) thuis voor zoveel mogelijk mensen. Bij Gapph kijken we met trots terug op de activiteiten van afgelopen jaar, voor bekende én nieuwe opdrachtgevers. In deze blog zetten we vier mooie projecten in het zonnetje.

Veelzijdige mogelijkheden in Harderwijk
Met woningcorporatie Habion werken we al enkele jaren fijn samen. Vaak voor meerdere projecten tegelijk. In het hele land. Zo beheren we in Harderwijk een voormalig zorgcomplex waar we nu tijdelijke bewoners huisvesten. Dit zijn contracten op basis van een bruikleenovereenkomst. In dit project komen verschillende mogelijkheden van pandbeheer samen.

De tijdelijke bewoners hebben een eigen kamer, plus sanitair en delen algemene voorzieningen, zoals de keuken, met hun medebewoners. Ook zijn er 21 aanleunwoningen in het verzorgingstehuis die wij beheren. Dit zijn zelfstandige woningen waar één of twee mensen wonen. 

Naast het huisvesten van tijdelijke bewoners heeft dit pand ook een ander sociaal aspect: er wordt tijdelijk zorgpersoneel gehuisvest. Er zijn namelijk vier kamers beschikbaar gesteld voor het zorgpersoneel van het plaatselijke ziekenhuis. De medewerkers die van ver komen, hebben nu een plek om te overnachten. Een fijne oplossing voor zorgpersoneel in deze hectische en onzekere tijden. Ook voor de plaatselijke fysiotherapeut, die voorheen al in het complex gevestigd was, is een plek gereserveerd in het zorgcomplex. Dat maakt dit project veelzijdig waarmee we de veiligheid én leefbaarheid in de buurt borgen.

Leegstandsbeheer met sociale voelsprieten in Vlijmen
Sinds begin dit jaar werkt Gapph – na een voorselectie – samen met Woonveste, een woningcorporatie in Brabant. Momenteel beheren wij vier straten met (huur)woningen in de wijk Vliedberg in Vlijmen. Een groot deel hiervan wordt uiteindelijk gerenoveerd en een ander deel wordt gesloopt. De sloop van deze wijk ligt nogal gevoelig en de berichtgeving kon in het begin op redelijk wat weerstand rekenen. We hebben in nauwe samenwerking met onze opdrachtgever bekeken hoe we het beste invulling konden geven aan de tijdelijke bewoning.

Daar ligt de kracht van Gapph: wij zetten onze kennis en ervaring in om onze opdrachtgevers (al in het voortraject) te adviseren over kansen en mogelijkheden. En we investeren in goede communicatie met de buurt, om alle betrokkenen te informeren en waar nodig zorgen weg te nemen. Voor de leegkomende woningen kozen we voor tijdelijke invulling – tot de sloop – op basis van de Leegstandwet. We richtten samen met Woonveste één van de woningen in als buurtwoning. ‘Even bij Zeven’ is een fijne plek waar Vlijmenaren terechtkunnen met al hun vragen over de buurt. In het nieuwe jaar worden er ook workshops georganiseerd én kunnen buurtbewoners de ruimte gebruiken voor het uitvoeren van een eigen hobby. In november werd de buurtwoning gepimpt, van binnen én buiten. Met hulp van een kunstenaar uit de regio.

Gewonnen aanbesteding voor de gemeente Veldhoven
Gemeente Veldhoven zocht door middel van een aanbestedingstraject naar een betrouwbare partner om de komende twee jaar de beveiliging en het (leegstand)beheer van diverse objecten in de gemeente te verzorgen. Omdat het gaat om vastgoed van de gemeente, kan de invulling variëren. 

Tijdens het aanbestedingstraject werden we beoordeeld op allerlei aspecten, waaronder prijs en kwaliteit. Na afloop konden we de spreekwoordelijke bubbels opentrekken: we wonnen deze aanbesteding. De gemeente sprak lof uit voor ons plan om het vastgoed op een goede en snelle manier (tijdelijk) opnieuw in te vullen, om de risico’s die bij leegstand horen te minimaliseren. In juni ondertekenden we de samenwerkingsovereenkomst en afgelopen zomer klonk het officiële startschot voor dit project. 

Snel schakelen in Roosendaal
Woonzorgcentrum De Brink in Roosendaal, van zorgorganisatie Groenhuysen, wordt als alles volgens planning verloopt in de loop van 2022 gesloopt. Om vervolgens ruimte te maken voor nieuwbouw, met uiteindelijk méér zorgwoningen. Wij vullen het omvangrijke complex tijdelijk in, met als doel om de buurt veilig en leefbaar te houden tot aan de sloop. Door dit tijdelijke beheer krijgen krakers geen kans en verandert de buurt niet in een spookwijk. 

Dankzij de fijne samenwerking met de gemeente Roosendaal en Groenhuysen konden we snel schakelen. Wij vroegen een vergunning aan en de gemeente verleende deze snel. Het complex heeft een maatschappelijke bestemming. Dankzij deze vergunning konden we – al voor de kerst – verschillende bewoners blij maken met de sleutel van een tijdelijk nieuw thuis. Sinds december huisvesten we hier tien tijdelijke bewoners op basis van een bruikleenovereenkomst.

Kunnen we jou helpen?
Van kortlopende projecten tot duurzame samenwerkingen. En van kleinschalige opdrachten tot het beheer van hele straten en woonwijken en sociale co-living vraagstukken. Gapph is van alle markten thuis. 2021 was een mooi jaar waarin we velen een tijdelijk thuis konden geven. Heb jij een (vastgoed)uitdaging die in ons straatje past? Neem gerust contact met ons op! Ook in 2022 staat ons kundige en enthousiaste team van professionals klaar om met jou mee te denken.

Vond je deze terugblik leuk? Dan hebben we nog meer terugblikken voor je klaarstaan, bijvoorbeeld die van 2019 en 2018.