Het aantal winkelpanden waarvoor geen huurder is neemt verder toe. Nu wachten bijna 17.000 winkelpanden op een huurder, dat is 7,5 procent van het totaal.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Er zijn grote regionale verschillen in de leegstand. In de provincie Noord-Holland staat slechts 5,2 procent van de winkelpanden leeg, maar in Limburg is dat maar liefst 10,9 procent. Dat betekent dat in de zuidelijkste provincie één op de negen winkelpanden leeg staat, tegen ‘maar’ één op de 20 in Noord-Holland.

Noord-Holland is een provincie met winkelsteden als Amsterdam, Haarlem en Alkmaar en de bevolking groeit nog in Noord-Holland en dat blijft de komende decennia nog zo. Limburg is juist een provincie waar de omvang van de bevolking krimpt en waar sprake is van vergrijzing.

Op 1 januari 2014 stonden er in heel Nederland 15.317 panden leeg, 6,9 procent van het totaal. Per 1 januari was dat gestegen tot 16.775 panden (7,5 procent van het geheel). Dat betekent dat in heel Nederland van elke dertien winkelpanden er één leeg staat.

Geen nieuwe huurder voor 60%
Van de meer dan 15.000 panden die ruim een jaar terug leeg stonden werd voor bijna 2000 panden een nieuwe huurder gevonden. Voor twee keer zoveel panden werd een andere bestemming gevonden. Voor meer dan 60 procent van de lege winkels werd echter geen enkele invulling gevonden.

‘Topsteden winnen, kleinere steden verliezen’
De leegstand steeg het sterkst op grootschalige locaties en in de centra van de middelgrote steden. ”Het veranderende winkelgedrag zorgt er voor dat de concurrentie tussen de echte topsteden en kleinere centra in hun omgeving meer en meer gewonnen wordt door de topsteden”.

Gapph
Een leegstaand object, groot of klein, brengt altijd zorgen en risico’s met zich mee. Hoe langer de leegstand duurt, hoe groter de kans op kraak, vandalisme, verwaarlozing of inbraak. Met als gevolg dat uw pand minder waard wordt of verminderde kans op verhuur of verkoop. Gapph heeft een aantal diensten ontwikkeld, waarmee we voor elke vorm van leegstand een passende oplossing kunnen bieden. Meld leegstand of neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: RTLnieuws.nl