Sommige projecten zijn zo bijzonder, dat je het anderen blijft vertellen. Een goed voorbeeld daarvan is zorgcomplex Heerewegen in Zeist. Gapph verzorgt in opdracht van Warande inmiddels een half jaar het beheer van achttien woonruimtes op deze locatie. Het zijn vooral de bewoners die dit project zo bijzonder maken: het zorgpersoneel zelf heeft de mogelijkheid om hier te wonen. Tijd om te kijken hoe het ervoor staat. En wie kan ons dat beter vertellen dan Aico Bulten, die als vastgoedbeheerder vanaf het begin betrokken is bij dit project?

Tekort aan personeel én woonruimte
Aan betaalbare starterswoningen én verplegend personeel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist deze problemen oplossen door goedkope woonruimte aan te bieden aan verpleegkundigen, ín het zorgcomplex.

Aico: “Heerewegen in Zeist is een bijzonder project omdat het een win-winsituatie is voor iedereen. Voorheen stonden namelijk een aantal woningen leeg. Nu zijn alle woningen gevuld waardoor verloedering wordt tegengegaan. Tegelijkertijd is het aanbieden van woonruimte een groot voordeel voor Warande bij het werven van personeel.”

Twee verdiepingen, achttien woonruimtes
“Er zijn in totaal achttien woonruimtes gecreëerd op de achtste en negende verdieping in het pand. Elke woonruimte bestaat uit twee kamers ‒ een woon- en een slaapkamer ‒ van elk ongeveer 20 m². In deze kamers bevindt zich standaard een badkamer met toilet. De keukenvoorzieningen zijn in een aparte ruimte en worden gedeeld”, vertelt Aico.

De verdiepingen zijn gescheiden van de overige verdiepingen. Op die manier houden zowel de zorgmedewerkers als de zorgcliënten hun eigen ruimtes. Zij gebruiken een eigen toegangsdeur, en de lift gaat alleen naar de verdiepingen met woningen.

Voor nieuwe én bestaande zorgcollega’s
De woonunits zijn beschikbaar voor medewerkers die minimaal 24 uur per week werken in de zorg bij Warande. Aico vult aan: “De HR-afdeling van Warande bepaalt wie de woonruimtes mogen gebruiken. Dit kunnen zowel nieuwe als bestaande collega’s zijn. Op dit moment zijn er zestien woonruimtes in gebruik. Tien hiervan door huidige collega’s en zes door nieuw aangetrokken collega’s.”

“Als vastgoedbeheerder heb ik een intakegesprek met de kandidaten die Warande met ons deelt. Ik plan met hen een bezichtiging in en deel de praktische informatie die zij nodig hebben. Is de kandidaat enthousiast over de woning? Dan tekenen we ter plaatse het contract en overhandig ik de sleutels. Ook daarna kunnen ze me altijd bereiken voor vragen of reparatieverzoeken.”

Een succes vanaf het begin
De woningen zijn ruim een half jaar in beheer. Hoe is dit verlopen? “Eigenlijk ging het vanaf de start direct goed. Dit is ook te danken aan de goede voorbereidingen. Zo heeft Warande een aparte kookgelegenheid met afzuiging gecreëerd in de keukens op elke verdieping. Verder zijn deze voorzien van een magnetron, vaatwasser, oven en koel-vriescombinatie. Het enige waar de bewoners aan moesten wennen is het delen van een wasmachine met negen medebewoners. Het is technisch gezien niet mogelijk om meer wasmachines aan te sluiten. De bewoners hebben daar afspraken over gemaakt en nu loopt ook dat erg goed.”

Aanpassingen voor de brandveiligheid
De brandveiligheid van een pand heeft altijd de hoogste prioriteit. Daarvoor moesten aan het begin de nodige voorbereidingen worden getroffen. Aico: “De rookmelders op de verdiepingen en kamers waren namelijk gekoppeld aan de rest van het pand. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het aanbranden van een tosti een stil alarm triggert en leidt tot een volledige ontruiming door de brandweer.”

“In overleg met de brandveiligheidscoördinator van Warande plaatsen we op de achtste en negende verdieping zogeheten slow whoops. Dit is geen stil alarm, maar een goed hoorbaar geluidssignaal. Daarnaast komt er direct een melding binnen bij de BHV’er in het pand, die de oorzaak achterhaalt en gepaste actie onderneemt. Ook krijgt de brandweer geen directe melding meer van het systeem op deze twee verdiepingen.”

Een fijne plek om te wonen
En hoe ervaren de bewoners het verblijf in de zorgflat? “Erg leuk! De bewoners vinden het fijn om dicht bij hun werk te wonen. Sommigen werken zelfs ín hetzelfde pand, dus zij hoeven maar met de lift naar beneden en ze zijn op hun werk”, vertelt Aico. “Er is ook goed onderling contact. Onlangs hebben ze nog een borrelavond met beide verdiepingen georganiseerd. Heel gezellig!”

Aico heeft als vastgoedbeheerder goed contact met de bewoners: “Iedereen weet me te vinden als er iets is en vaak maak ik een gezellig praatje als ik iemand tegenkom. Het blijft leuk om het beheer te doen van deze woningen. Hopelijk woont en werkt iedereen er nog lang met veel plezier!”