Antikraak wonen

Krakers wil je buiten de deur houden. Dit zijn mensen die, soms uit principe, soms uit noodzaak, leegstaande panden bezetten. Kraak, diefstal, vandalisme en verpaupering: een doorn in het oog van vastgoedeigenaren. De omgeving heeft snel door dat een pand leeg staat en iedere dag dat een pand leeg staat, is een dag teveel.

De politie handhaaft alleen als er aangetoond kan worden dat er daadwerkelijk bewoners in een pand wonen. Daarom is antikraak wonen een populaire optie voor vastgoedeigenaren. We vertellen je graag op deze pagina het verschil tussen antikraak wonen en tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet.

Wat is antikraak wonen?

Met antikraak (of bruikleen) voorkom je dat krakers dus in de panden verblijven. Zowel interessant voor vastgoedeigenaren en potentiële tijdelijke bewoners. De vastgoedeigenaar ziet z’n pand bewoond worden en houdt daarmee krakers (en de bijbehorende kopzorgen) buiten de deur.

De bewoners worden ook wel ‘kraakwachten’ of antikrakers genoemd. Deze bewoners betalen ter compensatie een lage vergoeding. Antikraak wonen is dus een prima optie voor studenten of starters die in de oververhitte markt niet gemakkelijk een woning kunnen vinden. Flexibiliteit vanuit de bewoners is wel vereist: bij bruikleen (antikraak) is de minimale bruikleentermijn net als de opzegtermijn 28 dagen. Dat betekent dat je als bewoner weer binnen no-time op zoek moet naar een andere woning.

 

Het alternatief op antikraak: tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet (TVL)

Net als bij antikraak is ook de Leegstandwet erop gericht om een brug te slaan tussen (tijdelijke) bewoners en vastgoedeigenaren. Panden staan leeg en die worden voorzien van tijdelijke bewoners. De Leegstandwet biedt, vergeleken met wonen op basis van antikraak, iets meer zekerheid. Een tijdelijke huurder heeft een contract voor minimaal een half jaar en een opzegtermijn van drie maanden. De voordelen voor jou als bewoner op een rijtje:

 • Lage maandelijkse lasten
 • De perfecte oplossing voor een tijdelijke woonruimte
 • Meer zekerheid dan bij antikraak wonen
Ik ben op zoek naar een woning

Voor wie is antikraak wonen of verhuur op basis van de Leegstandwet interessant?

Studenten, starters of personen die door privé omstandigheden op zoek zijn naar een tijdelijke woning. Als starter kan het lastig zijn om in de oververhitte woningmarkt een woning te vinden. Een tijdelijke woning op basis van de Leegstandwet kan dan een uitkomst bieden. Bij zowel antikraak als tijdelijke verhuur gaat het om een korte periode van huren en is het bedoeld als ondersteuning in de volgende fase.

Dat betekent niet dat je je niet thuis kunt voelen in deze woning. Door het huren op basis van de Leegstandwet heb je iets meer vrijheid en een minimale doorlooptijd, waardoor je het huis tot een thuis kan maken. Je eigen meubels neerzetten, een spijker in de muur met een mooi schilderij en een plant op de vensterbank.

 

Gapph slaat een brug tussen bewoners en pandeigenaren

Gapph slaat die brug tussen jou als bewoner en pandeigenaren. In tijden waarin de woningmarkt zwaar oververhit is, is tijdelijke verhuur de perfecte oplossing voor startende bewoners. Dit geeft je een eigen plek om te wonen tegen lage maandlasten.

Bekijk ons hele aanbod

Panden bewonen draagt bij aan de leefbaarheid van de buur

Naast dat bewoners en pandeigenaren zijn geholpen, leeft de buurt er ook van op. Een bewoond pand gaat namelijk buurtverloedering tegen. Wij zijn meer dan alleen een matchmaker tussen pandeigenaar en bewoners: met onze Gapph Together initiatieven stimuleren we ook leefbaarheid en creëren we een sociale omgeving voor de bewoners. Zo hebben we onlangs een online quiz georganiseerd voor onze bewoners in Wageningen, deelden we afgelopen zomer ijsjes uit aan onze bewoners in het hele land en hebben we samen met onze bewoners een hele tuin van een pand opgeknapt.

Goedkoop en tijdelijk wonen én de voordelen van een sociaal burencontact ervaren? Als bewoner van Gapph krijg je het allemaal. Bekijk ons woningaanbod of neem direct contact op.

Bekijk ons woonaanbod

Woningaanbod

Goedkoop en tijdelijk wonen én de voordelen van een sociaal burencontact ervaren? Als bewoner van Gapph krijg je het allemaal. Bekijk ons woningaanbod of neem direct contact op.

Bekijk ons woonaanbod

Gapph in beeld!

Gapph vastgoedbeheer
Logo KLB

  Naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Bericht