Een bruikleenovereenkomst als oplossing voor de oververhitte woningmarkt

Als student of starter op de woningmarkt heb je het niet makkelijk. Aan de wachtlijsten voor huurwoningen komt geen eind en kopen is geen optie. Het voelt alsof je tussen wal en schip valt. Thuis blijven wonen lijkt de enige optie.

Gek eigenlijk, want aan de andere kant staan er juist veel gebouwen leeg. Oude scholen die op de nominatie voor sloop staan, hele wijken die een renovatie ondergaan en verzorgingshuizen die een nieuwe bestemming krijgen. De oude bewoners zijn verkast naar hun nieuwe onderkomen maar de sloop laat soms nog jaren op zich wachten. En die leegstaande panden veranderen de wijken in een spookbuurt met alle risico’s van dien.

Dat moet anders, vinden wij. Wij zijn Gapph, de Cupido op de woningmarkt. Wij zorgen dat starters en studenten een eerlijke kans krijgen door ze te voorzien van tijdelijke huisvesting. Zoals in die eerder genoemde school of dat leegstaande verzorgingstehuis. Zo verlichten we de woningnood, houden we krakers buiten de deur en blijft de buurt bewoonbaar. Dat doen we met een bruikleenovereenkomst voor woningen.

Wat is een bruikleenovereenkomst voor woningen?

Voor pandeigenaren is leegstaand vastgoed de grootste nachtmerrie. Het is een doelwit voor vandalisme, diefstal, verpaupering en kraken. Ieder uur dat een pand leeg staat, neemt het risico hierop toe. Daarom is snel schakelen belangrijk. Als woningzoekende is dit een groot voordeel: op korte termijn kun jij tijdelijk wonen in een pand van Gapph en bieden we het contract aan op basis van een bruikleenovereenkomst. We noemen dit ook wel antikraak wonen.

Bij een bruikleenovereenkomst ‘leent’ de eigenaar het pand tijdelijk uit. De bewoner (ook wel ‘kraakwacht’ genoemd) betaalt een maandelijkse vergoeding, deze kosten liggen lager dan huurkosten. Ideaal voor starters op de woningmarkt. Flexibiliteit is voor beide partijen essentieel: de bewoner krijgt geen huurbescherming en de wederzijdse opzegtermijn is doorgaans 28 dagen. Als bewoner is een back-up woonruimte essentieel.

De voordelen van wonen op basis van bruikleen

Een bruikleenovereenkomst is een tijdelijke oplossing en geeft je de mogelijkheid om rustig te oriënteren voor de volgende stap op de woningmarkt. Bruikleen heeft voor jou als bewoner de volgende voordelen:

 • Lage maandelijkse woonlasten, waardoor je ook nog spaart
 • Gaat de hoge woningnood tegen
 • Een uitvalsbasis om je volgende stap naar de woningmarkt te maken
 • Perfect als eerste test om samen te wonen
 • Tijdelijke oplossing voor een stage of studie in andere stad

Benieuwd wat wij voor jou als bewoners kunnen betekenen?

Schrijf je in

Een alternatief op bruikleen

Een bruikleenovereenkomst is een fijne oplossing voor bewoner én pandeigenaar. Maar van beide partijen vraagt het behoorlijk wat flexibiliteit. Wil je als pandeigenaar bewoners voor ten minste zes maanden tot twee jaar in je panden? Wil je als bewoner nét iets meer zekerheid? Dan biedt wonen op basis van de Leegstandwet de uitkomst. Het lijkt op een bruikleenovereenkomst, met iets meer zekerheid. De wederzijdse opzegtermijn is drie maanden in plaats van één maand en je kunt als bewoner langer genieten van je tijdelijke woning. De kosten van wonen op basis van de Leegstandwet liggen iets hoger, maar nog steeds een stuk voordeliger vergeleken met commerciële verhuur.

Wij bieden zowel tijdelijke woonruimte op het gebied van een bruikleenovereenkomst én de Leegstandwet. Bekijk ons hele aanbod en kies je eerste of volgende woning.

Bekijk ons woningaanbod

Een voordelige en flexibele werkruimte voor ondernemers

Ben je helemaal klaar met thuiswerken? Kan de keukentafel wel een upgrade gebruiken en wil je klanten liever niet thuis ontvangen? Naast tijdelijke woonruimtes bieden we ook (tijdelijke) werkruimtes aan. Op basis van verschillende overeenkomsten. Bekijk ons totale aanbod in werkruimtes en schrijf in op je favoriet.

Kies voor flexibel wonen via Gapph

Met meer dan 25 jaar een begrip binnen de vastgoedsector én recente overname van Villex zijn wij de grootste en meest toonaangevende vastgoed- en leegstandbeheerder van Europa. Wij slaan de brug tussen woningzoekenden en vastgoedeigenaren. Kies je voor een bruikleenovereenkomst of wonen op basis van de Leegstandwet via Gapph, dan kies je voor:

 • Lage woonlasten
 • Wonen of werken in unieke panden
 • Terechtkomen in een community waar regelmatig buurtdagen of andere activiteiten met een sociaal karakter worden georganiseerd
 • Een vaste pandbeheerder waar je terecht kunt met al je vragen, opmerkingen en suggesties
Schrijf je vandaag nog in

Woningaanbod

Goedkoop en tijdelijk wonen én de voordelen van een sociaal burencontact ervaren? Als bewoner van Gapph krijg je het allemaal. Bekijk ons woningaanbod of neem direct contact op.

Aanbod woonruimte

Gapph in beeld!

Gapph vastgoedbeheer
Logo KLB

  Naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Bericht