Bij de sloop of renovatie van woonwijken gaat er vaak veel groen verloren. Struikroven zet zich in om samen met buurtbewoners planten en struiken te redden, zodat ze een tweede leven krijgen in de buurt. Deze missie sluit perfect aan bij Gapph Together en het sociale hart van Gapph. Kristel Tholen, coördinator van Gapph Together, vertelt over de samenwerking met Struikroven én de Struikroven Academy.

Als een pand wordt gesloopt, zorgt Gapph voor tijdelijke verhuur en beheer van de woningen. “Wij weten het als vastgoedbeheerder als één van de eersten wanneer een pand gesloopt wordt. Dat is niet alleen het moment dat je een tweede leven zoekt voor bouwmaterialen, maar ook voor het groen”, legt Kristel uit. Een mooie kans om op te trekken met Struikroven. Dit begon als buurtinitiatief in Eindhoven, maar is inmiddels een snelgroeiende, landelijke stichting. Struikroven streeft ernaar om een vast onderdeel te worden van elk sloop- en renovatieproces in Nederland. “Als we bij Gapph horen dat een pand wordt gesloopt, leggen we vanaf nu direct contact met Struikroven. Dan gaan we een planning maken voor de Struikroofactie. Dat komt nauw, want sommige planten en struiken kunnen bijvoorbeeld niet in elk seizoen verplant worden.” Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van buurtbewoners, op plekken in de openbare ruimte of in een Roverstuin. Een Roverstuin is een tijdelijke logeertuin voor sloopgroen. Hier worden de planten en struiken verzorgd en beheerd voordat ze een nieuwe bestemming krijgen bij bewoners of bestemmingen in de regio.

Samen met de buurt

Het redden van groen is belangrijk voor biodiversiteit en klimaatadaptatie, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Kristel: “Een Struikroofactie is altijd echt een buurtproject, het zorgt voor sociale verbinding tussen bewoners. Daarnaast leren buurtbewoners op een simpele manier meer over flora en fauna én ze helpen mee aan het vergroenen van hun eigen tuin of buurt. Iedereen kan meedoen, dat vinden we belangrijk. Jong en oud, mensen met een kleine portemonnee en mensen met óf zonder groene vingers. Het is toch hartstikke leuk om een plant of struik te redden en in je eigen voortuin terug te zien?”

Struikrovers in opleiding

Inmiddels is ook de Struikroven Academy, mede door het partnerschap van Gapph, van start. Kristel volgde onlangs samen met haar collega Maartje de Struikroven Academy. Tijdens zes sessies leerden de deelnemers niet alleen hoe je bewoners activeert om mee te doen aan een Struikroofactie, ook hun groenkennis werd bijgespijkerd. Er is een netwerk ontstaan met lokale coördinerende Struikrovers: een Roversbende. Zij organiseren straks de Struikroofacties, zodat bewoners en vrijwilligers zo veel mogelijk groen redden van de sloop. In de Roversbende zitten minimaal drie professionals die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de Struikroofacties, maar ook voor de Roverstuin en de community in de regio. Er zijn diverse rollen in de Roversbende: de groene doener, de kwartiermaker en de buurtmaker. Vanuit Gapph is Maartje de kwartiermaker; de gesprekspartner en verbinder met opdrachtgevers. Kristel is de buurtmaker. Zij gaat de (tijdelijke) bewoners motiveren en activeren om mee te ‘roven’ in de wijk.

Opbloeien

Kristel concludeert: “De doelen van Struikroven sluiten heel mooi aan bij Gapph Together. Vandaar dat wij, samen met nog een aantal andere organisaties, trotse partner zijn van Struikroven. We maken buurten klimaatbestendiger door de tuinen en de leefomgeving te vergroenen. Ook stimuleren we bewoners om op een positieve manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. De Struikroofacties zijn een extra manier om bewoners met elkaar te verbinden. Het gaat vast en zeker zorgen voor positieve reacties van buurtbewoners die hun buurt weer letterlijk zien opbloeien.”

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem contact met ons op via https://gapph.nl/contact/.