Vastgoedvraagstuk? Maartje denkt met je mee!

Als vastgoedbeheerder of -eigenaar wil jij het beste uit jouw vastgoed halen. Gapph helpt je hier graag bij. Onze vastgoedadviseur Maartje Aarts-Berkelmans adviseert organisaties bij uiteenlopende vastgoedvraagstukken en komt hierbij vaak met verrassende invalshoeken. Haar doel? Een oplossing op maat bieden waarmee ze eigenaars compleet ontzorgt.

Maartje vertelt: “Gapph heeft veel meer te bieden dan opdrachtgevers vaak denken. Ik geef inzicht in de mogelijkheden en denk met ze mee. Ook vind ik het leuk om opdrachtgevers te verrassen met wat er allemaal nog meer kan, bijvoorbeeld op het gebied van leefbaarheid, groenonderhoud en financiële mogelijkheden.”

Van vraag naar behoefte

Het uitgangspunt bij ieder vastgoedvraagstuk is de behoefte van de opdrachtgever. Om deze te achterhalen bezichtigt Maartje het vastgoed in kwestie en stelt ze veel vragen. Wat vind je als vastgoedbeheerder of -eigenaar belangrijk bij het beheer? Welke flexibiliteit is er op het vlak van inrichting en is er ruimte om te investeren? Wat is de achtergrond en wat is de toekomstige functie van het vastgoed of de locatie? En in wat voor gebied ligt het vastgoed? Drie belangrijke aspecten om de behoefte in kaart te brengen zijn: financieel, leefbaarheid en bescherming.

Financieel
Het financiële aspect gaat over de kosten en opbrengst van het vastgoedbeheer. Met name vastgoedorganisaties zoals beleggers vinden dit aspect heel belangrijk. Zij willen het beheer goed regelen, hierbij ontzorgd worden en er het liefst nog wat aan over houden.

Leefbaarheid
Woningcorporaties, gemeentes en zorginstellingen hebben vanuit hun kerntaken grote maatschappelijke en sociale doelstellingen, waarbij leefbaarheid van belang is. Wanneer je inzet op dit thema, kun je bijvoorbeeld de overlast op een locatie verminderen. Ook kun je vastgoed via activiteiten die we met Gapph Together organiseren sociaal op de kaart zetten.

Bescherming
Bij de bescherming van vastgoed kun je denken aan zowel bescherming tegen vandalisme en kraak als tegen verpaupering en achteruitgang. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij monumentale panden, waar schade flink in de kosten loopt. Kraak kan daarentegen, naast schade, vooral voor vertraging zorgen bij beoogde ontwikkelingen.

Steeds meer aandacht voor leefbaarheid

“In de loop der jaren is de vraag van opdrachtgevers steeds breder geworden”, vertelt Maartje. “Het gaat niet langer alleen om de kosten voor het verhuren of beheren van woningen. Ook het verbeteren van de leefbaarheid van een gebied krijgt steeds meer aandacht. Een groeiend aantal organisaties ziet in dat investeren in leefbaarheid loont. Wanneer we in een achterstandswijk een ander type bewoners plaatsen, kan dit een sterke positieve impact hebben op sociale problemen die er zijn. Opdrachtgevers koppelen regelmatig aan ons terug dat een wijk opleeft door vastgoedbeheer.”

Ook wanneer een locatie een andere functie krijgt, kun je hier met vastgoedbeheer op inspelen. “Laatst ging ik bijvoorbeeld aan de slag met het vastgoedbeheer van een voormalig verzorgingshuis, waar uiteindelijk nieuwe woningen komen. Rekeninghoudend met de nieuwe functie heb ik een voorstel gedaan om hier tijdelijk bewoners te huisvesten, ook al is de investering dan bij aanvang wat hoger dan bij tijdelijke ondernemers. Zo kunnen omwonenden alvast wennen aan de nieuwe functie en doelgroep en dring je de mogelijke bezwaren terug. Vaak betrekken we ook de buurt bij de toekomstige functie, bijvoorbeeld door de organisatie van sociale activiteiten.”

Compleet plan

“Het leukst aan mijn werk vind ik de variatie”, vertelt Maartje. “Geen pand, situatie of eigenaar is hetzelfde. Als vastgoedadviseur ben ik betrokken bij de vraag van een opdrachtgever tot en met de overdracht naar de verantwoordelijke regio. Wanneer ik de behoefte van de opdrachtgever in kaart gebracht heb, schrijf ik een realistisch voorstel op maat. Wanneer de opdrachtgever dit plan goedkeurt ga ik hiermee aan de slag. Ik betrek bijvoorbeeld de collega’s die een rol spelen bij de uitvoering – van een specialist in technische installaties tot een collega van Gapph Together. Ook kijk ik welke lokale partijen ik kan aanhaken. Ik vind het heerlijk om verschillende expertises samen te brengen.”

In de kern wil Gapph altijd ontzorgen. “Onze plannen zijn niet alleen creatief, maar ook compleet. Wanneer er voor het vastgoedbeheer bijvoorbeeld een cv-ketel gerepareerd moet worden melden we dit niet alleen, maar zoeken we ook alvast uit wat de kosten van de reparatie zijn én laten we deze indien gewenst uitvoeren. Zo heb je hier als opdrachtgever geen omkijken naar.”

Wil je dat Maartje ook met jou meedenkt? Neem contact met haar op!