Gapph-bewoners en Oekraïense vluchtelingen slaan handen ineen en knappen gezamenlijke tuin op

Ondernemen met een sociaal hart vinden we belangrijk. Daarom zetten we graag een stapje extra, bijvoorbeeld voor mensen die net wat meer steun kunnen gebruiken. Gapph-bewoners sloegen onlangs de handen ineen met Oekraïense vluchtelingen om een gezamenlijke tuin op te knappen.

“In een appartementencomplex in Gemert hadden we zes appartementen in beheer”, vertelt Thijs Van Lieshout, vastgoedbeheerder bij Gapph. “Er werd vanuit de woningcorporatie besloten om in het appartementencomplex ruimte te maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook in de appartementen met bewoners vanuit Gapph.”

Aanwinst voor het appartementenblok
Omdat een aantal Gapph-bewoners graag in het appartementencomplex wilde blijven, ging Thijs in gesprek met de woningcorporatie Goed Wonen Gemert. “Ik legde hen uit dat de bewoners een goede band hebben met Gemert. Ze hadden uit eigen beweging al contact gelegd met een aantal Oekraïense families. En ze kwamen bovendien met het idee om ze wegwijs te maken in de wijk en ze te helpen met de Nederlandse taal. Kortom: ze zijn echt van waarde voor de buurt, zeker in deze situatie.” De woningcorporatie gaf aan dat ze hier nog niet op die manier over na hadden gedacht. Twee bewoners vanuit Gapph waren inmiddels al verhuisd, maar de overige bewoners zaten nog in spanning. Niet veel later kreeg Thijs het bericht dat de corporatie de vier opzeggingen terug wilde trekken. Goed nieuws!

Toegevoegde waarde
De bewoners wilden graag iets terugdoen. “Een bewoner kwam met het idee om een gemeenschappelijke tuin te creëren, door de tuin op te knappen van een onbewoonbare woning”, vertelt Thijs. “Veel bovenwoningen in het complex hebben namelijk geen tuin, dus een gezamenlijke buitenruimte zou voor heel veel mensen heel fijn zijn. En samen in de tuin werken is ook nog eens een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.”

Groot succes
De bewoners planden een dag in om de tuin samen onder handen te nemen. Thijs vertelt: “Samen met de huidige én nieuwe bewoners uit Oekraïne maakten we de tuin schoon en onkruidvrij. We plaatsten vier goedgevulde plantenbakken en verschillende planten waar niet alleen mensen vrolijk van worden, maar ook de bijen en vlinders. Een van de bewoners regelde een grote tafel en parasol via een lokale horecaonderneming. En een sociale werkplek in Gemert doneerde koffie, lokaal gebrouwen bier én cupcakes met de geelblauwe Oekraïense vlag voor deze middag. Na al het harde werken staken we de barbecue aan. Er kwam ook nog een tafelvoetbaltafel bij en vanuit Gapph schonken we de barbecue aan de bewoners, zodat er nog meer gezamenlijke barbecues kunnen volgen. Zo toverden we de kale, onverzorgde tuin in één middag om tot een gezellige, sfeervolle plek. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten én genieten van het buiten zijn.”

Trots
De bewoners zijn vastberaden om de tuin zelf bij te houden. En de vluchtelingen zijn erg enthousiast én dankbaar voor dit mooie gebaar en warme welkom. Inmiddels zijn we al een aantal weken verder. De bewoners maken bij iedere mooie dag nog steeds graag gebruik van de gemeenschappelijke tuin. Thijs: “Een heel mooi project waarbij we niet alleen de bewoners en vluchtelingen blij maken, maar ook de leefbaarheid in hun woonomgeving stimuleren. Een project waar we trots op zijn!”

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem contact met ons op https://gapph.nl/contact/.