Sociale woningen

Met je ene been sta je nog volop in het studentenleven, terwijl je met je andere been voet tussen de deur probeert te krijgen op de woningmarkt. Als student of starter is het lastig om een fijne, eigen plek te vinden. Je geld van je bijbaan is in de afgelopen jaren opgegaan aan de huur van je studentenkamer en het gezellige studentenleven. Je kunt dus (nog) niet terugvallen op een flinke spaarbuffer of riant salaris. En aangezien er meer woningzoekenden dan beschikbare woningen zijn, is het lastig een fijne woning te vinden voor jouw budget.

Daarom ben je je misschien wel aan het verdiepen in sociale woningen. Maar wat zijn dit precies en hoe vergroot je je kansen op de woningmarkt? We vertellen je op deze pagina er meer over.

Bekijk ons aanbod

Wat zijn sociale woningen?

Gemeenten in Nederland willen (economische) dakloosheid tegengaan en het woningtekort in de eigen gemeente zo veel mogelijk tegengaan. Met sociale woningen – ook wel sociale huurwoningen genoemd – bevorderen ze de doorstroom op de huurmarkt en komen mensen die moeite hebben met het vinden van een geschikte woning sneller in aanmerking voor een huurwoning.

Hoe kom je in aanmerking voor een sociale woning?

Om in aanmerking te komen voor een sociale woning, moet je je inschrijven bij de woningcorporatie. Je kunt in je eigen gemeente navragen welke organisaties dit zijn. In sommige gemeenten heb je aanvullend een huisvestingsvergunning nodig. Daarnaast zijn er bepaalde (inkomens)grenzen of je wel of niet in aanmerking voor een dergelijke woning komt.

Je mag als eenpersoonshuishouden in 2024 maximaal 47.699 euro verdienen en 52.671 voor een meerpersoonshuishouden. Ook kunnen er grenzen zitten aan de maximale grootte van het gezin om hiervoor in aanmerking te komen. Hoe langer je staat ingeschreven bij een woningcorporatie, hoe eerder je een sociale huurwoning krijgt toegewezen. Tot slot kun je in sommige gevallen eerder in aanmerking komen voor een sociale woning, bijvoorbeeld omdat je om medische redenen moet verhuizen. Via je gemeente kun je dan een urgentieverklaring aanvragen.

Hoeveel betaal je per maand voor een sociale woning?

Wanneer je in aanmerking voor een sociale woning komt, betaal je maximaal 879,66 aan maandelijkse huurkosten. Dit is in het afgelopen jaar gestegen: in 2023 betaalde je maximaal 808,06 euro voor een dergelijke woning. Daarnaast betaal je soms ook nog servicekosten. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als het puntensysteem. Op basis van onder andere de woonoppervlakte, aantal verwarmde ruimtes en de WOZ-waarde wordt het aantal punten voor een woning toegekend. Zo weet je dat je een eerlijke prijs betaalt op basis van een vast puntenstelsel voor je sociale woning. Dit puntensysteem geldt niet voor woningen die in de ‘vrije sector’ vallen.

Ga je in een sociale woning, dan kom je ook mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Op basis van je inkomen wordt getoetst of je deze toeslag krijgt, zodat je minder huur betaalt.

Alternatief op sociale woningen

Ben je op korte termijn op zoek naar een betaalbare woning, maar laat de lange wachtlijst bij de woningcorporatie dit niet toe en kom je niet in aanmerking voor een urgentieverklaring? Dan is er nog een alternatief op sociale woningen: huren via Gapph.

Wij beheren leegstaande panden en woningen en plaatsen daarin tijdelijke bewoners. Dat doen we in samenwerking met vastgoedeigenaren, woningbouwcorporaties en gemeenten. Door het hele land – van Roermond tot Rotterdam en van Maastricht tot Middelburg – beheren we verschillende panden. We bieden voor onze bewoners tijdelijke (huur)contracten aan op basis van de Leegstandwet of bruikleenovereenkomsten.

In de meeste gevallen ontvang je als bewoner geen of beperkte huurdersrechten (met uitzondering van commerciële verhuur) omdat het om tijdelijke woningen gaat. Door te wonen in een woning van Gapph profiteer je van lagere woonlasten zodat je je spaarbuffer weer kunt opbouwen én het geeft je de ruimte om – vanuit je eigen plek – de volgende stap op de woningmarkt te zetten. Het enige wat je hoeft te doen is je in te schrijven en je voorkeur aangeven. Wie weet ben jij dan binnenkort een bewoner van Gapph!

Bekijk ons aanbod aan woningen

Woningaanbod

Goedkoop en tijdelijk wonen én de voordelen van een sociaal burencontact ervaren? Als bewoner van Gapph krijg je het allemaal. Bekijk ons woningaanbod of neem direct contact op.

Aanbod woonruimte

Gapph in beeld!

Gapph vastgoedbeheer
Logo KLB

    Naam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Onderwerp

    Bericht