De buurten Ludgeruskwartier in Deventer en De Hoven in Zutphen staan beide voor een forse renovatie. Woonbedrijf ieder1 gaat de wijken ‘herstructureren’: de verouderde woningen en appartementen maken plaats voor nieuwbouw. Gapph zorgt ervoor dat de woningen die leegkomen tijdelijk bewoond worden en regelt het beheer. Tot het moment dat de sloop start. “Dat scheelt Woonbedrijf ieder1 veel werk. En wij zorgen ervoor dat de buurt leuke, gezellige buren krijgen”, zegt vastgoedbeheerder Dorée Hoekerswever.

In Zutphen gaat het om 60 woningen die aan vervanging toe zijn. In het Ludgeruskwartier ontstaat zelfs een hele nieuwe wijk als de bestaande 256 woningen en appartementen plaatsmaken voor nieuwbouw. Een deel van de huidige bewoners verhuist in fases naar een tijdelijke woning. Zodra zij gesetteld zijn en de sleutels van hun oude huis inleveren, gaat Dorée aan de slag met het zoeken naar geschikte huurders die tot de start van de sloop de woningen huren.

Leuke, gezellige huurders
Dorée: “Ik omschrijf de huurders die wij zoeken altijd als jonge, flexibele mensen. Dat zijn vaak starters en studenten. Waarbij het in het geval van de studenten niet zo is dat we er tijdelijke studentenhuizen van maken waar elke avond gefeest wordt. We kijken heel goed naar wie in de wijk past en voor wie tijdelijk huren is weggelegd.”

Vaak gaat het om huurders die een tijdelijke woning zoeken om van daaruit in alle rust verder te kijken naar een permanente woning. Zo ook in Zutphen en Deventer. “Denk aan jongeren die voor het eerst op zichzelf gaan wonen en de flexibiliteit zoeken om op elk moment snel een andere stap te maken. Of jonge stelletjes. Zo plaatste ik ook in Zutphen een jong stel uit het buitenland dat in hun zoektocht naar een permanente woning tijdelijk onderdak zocht.”

Jong en flexibel zijn niet de enige criteria. Omdat het gaat om huren op basis van de Leegstandswet is er ook een verplichte inkomenstoets. Na die check komt het aan op Dorées ervaring en mensenkennis. Op basis van de intakegesprekken peilt ze of de mensen in de wijk passen en wat ze kunnen betekenen voor de wijk.

Gapph Together
Een van de redenen dat Woonbedrijf ieder1 voor De Hoven en Ludgeruskwartier voor Gapph koos als vastgoedbeheerder, is Gapphs visie op de leefbaarheid in wijken. Met Gapph Together stimuleert Gapph de onderlinge verbinding in de buurten die het beheert. Zo kunnen de vaste en tijdelijke bewoners van het Ludgeruskwartier zich opmaken voor een gezellige zomerborrel. Dorée: “Die houden we op een centraal gelegen grasveld in de wijk. We organiseren de borrel samen met de bewoners en nodigen hen uit mee te denken en de handen uit de mouwen te steken voor bijvoorbeeld de muziek, de opbouw en de catering.”

Compleet beheer
Gapph zoekt en plaatst niet alleen de juiste bewoners in De Hoven en Ludgeruskwartier, maar zorgt ook voor het gehele beheer van de woningen. Specifiek voor De Hoven brachten Dorée en haar collega’s de juiste structuur aan in het huurdersbestand en zorgen ze voor eenduidige communicatie naar de tijdelijke huurders. 

En in beide wijken kunnen de bewoners met hun onderhoudsvragen en schademeldingen terecht bij Gapph. “Dat betekent dat als zij een storing of schade hebben, dat bij ons melden. Wij beoordelen eerst of het onderhoud voor rekening van ieder1 is of voor de huurder. In het eerste geval nemen wij contact op met de woningcorporatie. Vervolgens laten we de huurder weten hoe een en ander wordt opgelost. Daar heeft Ieder1 geen omkijken naar.”

Contact met de hele buurt
Doordat Dorée regelmatig in de wijk is, spreekt ze ook met vaste bewoners. “We merken vaak dat buurtbewoners niet goed weten wat vastgoedbeheer inhoudt. Ik ga dan met hen in gesprek en vertel wat ze kunnen verwachten en naar wat voor tijdelijke buren we zoeken. Dat zijn altijd leuke, vriendelijke mensen!”

Haar aanpak leidde in zowel De Hoven als in het Ludgeruskwartier tot complimenten van de buurt: ze zijn erg te spreken over hun nieuwe, tijdelijke buren.

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem contact met ons op.