Rotterdam kent veel iconische gebouwen. Denk aan de Erasmusbrug, Markthal en kubuswoningen. Dit zijn vooral toeristische trekpleisters die niet alleen nationaal maar ook internationaal veel aandacht opeisen. De inwoners van de Maasstad weten wel beter: de stad staat bol van de iconische gebouwen. Niet voor niets is Rotterdam dé architectuurstad van Nederland. Eén van die gebouwen is het Havenziekenhuis, een voormalig ziekenhuis dat wordt herontwikkeld tot twee woontorens. Gapph verzorgt het tijdelijk beheer hiervan.  

Denk je aan een voormalig ziekenhuis, dan denk je misschien aan kille ruimtes, een steriele inrichting en weinig sfeer. Een contrast met de looks van het Havenziekenhuis. Want als de Rotterdammers ergens goed in zijn, dan is het wel de stad opfleuren met architectonische hoogstandjes. Dit ziekenhuis functioneerde tot 2017 als ziekenboeg voor scheeps- en tropische ziekten – vandaar de naam. Als havenstad werd de stad in het verleden regelmatig geteisterd door tropische ziekten die havenlieden meebrachten na een barre tocht op zee. In dit ziekenhuis werden zij opgevangen, in quarantaine gezet en behandeld. 

Van ziekenboeg tot woontoren

In de daaropvolgende jaren werd dit ziekenhuis de plek voor mensen die bij terugkomst van hun vakantie een ongewenst souvenir – in de vorm van een tropische ziekte – meenamen naar Nederland. Ondanks het groeiend aantal patiënten, had het ziekenhuis financiële problemen en daardoor werden de deuren zes jaar geleden gesloten. Gelukkig niet definitief, want pandeigenaar Vervat Vastgoed presenteerde nieuwe plannen voor dit iconische gebouw: een transformatie tot woontoren. De plannen voor de renovatie zijn bijna rond, maar de daadwerkelijke uitvoering laat nog even op zich wachten. 

En dat is precies waar Gapph om de hoek komt kijken. Vanaf 2021 hebben wij dit pand in beheer om tijdelijke woonruimtes te bieden aan starters en studenten. Een groep die vaak tussen wal en schip valt in de roerige huizenmarkt. Door ze een tijdelijke woonruimte aan te bieden zorgen we – samen met de pandeigenaar – ervoor dat deze doelgroep tegen een fijne prijs op eigen benen kan staan. Daarnaast blijft het pand in beweging waardoor we buurtverloedering tegengaan. 

Een plek waar saamhorigheid vooropstaat

We doen het project tekort als we alleen vertellen dat het dienstdoet als tijdelijke woonruimte. Het is zoveel meer dan dat. Het is een plek waar bewoners elkaar helpen, waar sociaal contact wordt gestimuleerd en waar nieuwe vriendschappen voor het leven worden gesloten.

Er is ruimte voor 138 bewoners, waarvan de meesten studeren in Rotterdam. Daarnaast zijn er ook 30 woonruimten voor statushouders gereserveerd vanuit de gemeente. Dat zorgt voor een mooie onderlinge dynamiek. De Nederlandse bewoners helpen hun buitenlandse buren met het leren van de taal – en zij geven op hun beurt weer een inkijkje in hun cultuur en gebruiken. Loop door het pand, dan zie je overal beweging. Bewoners die samen koken in de gezamenlijke keuken, een filmavond organiseren met de eigen gang of samenwerken in de zelf aangelegde moestuin op de vijfde etage. 

Iedere etage heeft z’n eigen woonkamer en captain waarmee onze vastgoedbeheerder Stephan direct contact heeft. De bewoners kunnen met allerlei verzoeken bij hem terecht: van de sleuteloverdracht tot reparatieverzoeken of zelfs bezwaar maken bij parkeerboetes. Op enkele kamers na, delen de meeste bewoners een aantal faciliteiten waaronder de badkamers. Doordat iedere gang meerdere douchefaciliteiten heeft, is dat geen enkel probleem voor de bewoners.

Als we aan vastgoedbeheerder Stephan vragen wat dit gebouw zo bijzonder maakt, hoeft hij daar niet lang over na te denken. “De saamhorigheid tussen de bewoners en de verschillende initiatieven waarmee ze op de proppen komen, is echt uniek. Daarnaast beheren we onderin het pand een aantal werkruimtes. Zo is het weleens voorgekomen dat een bewoner ook een kantoor had in een van de units. Of loopt een van de bewoners met een verse tattoo op het lijf door de woontoren: er is namelijk ook een tattooshop gevestigd. In deze woon- (en werk)toren is volop reuring!”

Ben je vastgoedeigenaar en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor vastgoedbeheer door Gapph? Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.