Weinig mensen kunnen zeggen dat ze in een voormalig klooster wonen. De bewoners van de Mariënburg Campus zijn daarop een uitzondering. Ze wonen in een van de appartementen in dit monumentale pand in ‘s-Hertogenbosch. Regiomanager Kenny Steenbakkers neemt je mee naar dit bijzondere project in de Brabantse hoofdstad. 

De Mariënburg Campus is niet zomaar een van de vele panden die Gapph in beheer heeft. Dat blijkt ook wel uit Kenny’s rol in het geheel: hij is regiomanager van regio zuid en heeft zelf eigenlijk geen panden in beheer. Dit pand is daarop een uitzondering. Sinds de start van dit project in 2017 is hij hierbij betrokken. Het voelt een beetje als zijn eigen kindje: hij kent bijna alle bewoners persoonlijk, loopt regelmatig binnen voor een praatje en vindt het fijn om binding te houden met het takenpakket van een vastgoedbeheerder. Op deze manier weet hij wat er speelt bij bewoners en dat maakt zijn werk makkelijker.  

Een uniek project

Wat dit project dan zo bijzonder maakt? Daar hoeft Kenny niet lang over na te denken. “Het hele project is eigenlijk uniek. Het begint al bij de contractvorm: de appartementen verhuren we voor onbepaalde tijd. Dit is het eerste project dat we op deze manier verhuren. Normaliter bieden we woonruimtes aan op basis van de Leegstandwet, via de wet doorstroming huurmarkt of met een bruikleenovereenkomst. Deze contractvorm voor onbepaalde tijd geeft de bewoners meer zekerheid en daardoor is het verloop laag. Al ben ik er ook van overtuigd dat dit komt omdat het hier heerlijk wonen is.” 

Kenny vervolgt: “Ook mijn rol als vastgoedbeheerder is anders dan gebruikelijk. De beheertaken pakken we samen met de eigenaar op en hierin vullen we elkaar aan. Wij zorgen voor al het contact met en rondom bewoners. Denk hierbij aan de selectie van kandidaten, de contractondertekening, de sleuteloverdracht en het innen van de huur. Voor de bewoners zijn wij het eerste aanspreekpunt. Het technisch onderhoud van de woningen en het pand doet de eigenaar zelf.

De geschiedenis van dit klooster

Niet alleen de contract- en beheervorm, maar ook het pand is uniek. In 1488 werd de kapel in de gedeelde tuin gebouwd, in 1897 werd de eerste steen van het klooster gelegd en vanaf 1899 werd het klooster in gebruik genomen. Zo’n 100 jaar (tot 1999) was er in de Mariënburg een Kweekschool, Huishoudschool en Industrieschool. In de hoogtijdagen verbleven zo’n 200 nonnen in dit complex.

De geschiedenis van dit voormalige klooster zie je overal terugkomen. De buitenkant is intact gebleven en ondanks dat de kapel op het terrein niet meer wordt gebruikt voor religieuze doeleinden, wordt het wel ingezet voor lezingen, colleges en andere activiteiten. Kenny vertelt: “Eén van de bewoners is hier zelfs in het huwelijksbootje gestapt! Daarnaast kan iedereen die hier woont gebruikmaken van de gedeelde, aangrenzende monumentale tuin en daar een verse peer uit de perelaar plukken: het is echt een hele fijne plek voor starters en studenten om hier hun vleugels uit te slaan.”

De huidige appartementen in de Mariënburg

Een monumentaal pand mag je niet zomaar onder handen nemen. Daar zijn bepaalde regels aan verbonden. Maar dat doet niets af aan het wooncomfort: de appartementen aan de binnenkant zijn comfortabel en voorzien van alle gemakken. De oppervlakte van deze appartementen varieert tussen de 20 en 60 m2. Verder zijn de woningen gemeubileerd en hoef je als bewoner  alleen maar je eigen handdoeken en beddengoed mee te nemen. Ideaal, vooral als je vanuit het buitenland komt om hier te wonen en studeren. 

Een unieke plek voor studenten van JADS

In 2015 kwam er een einde aan een tijdperk: de Zusters van JMJ besloten het klooster te verkopen. Wel onder de specifieke voorwaarde dat er een onderwijsinstelling moest worden gevestigd en dat het pand toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking. In 2016 is op dit terrein de eerste universiteit van Den Bosch geopend: de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). 

Een groot voordeel voor de studenten van deze opleiding is dat zij de eerste keuze hebben zodra er een appartement in het complex beschikbaar komt. Is er geen student die het appartement wil huren, dan komt het beschikbaar voor een bredere doelgroep. Jaarlijks groeit het aantal studenten aan deze universiteit en zien we het aantal bewoners – die hier een opleiding volgen – groeien.

Op dit moment is ongeveer 45% van de bewoners student aan deze universiteit en we verwachten dat dit aandeel in de toekomst verder groeit. Daarnaast is het een fijne plek voor mensen die onlangs zijn afgestudeerd en het ouderlijk huis willen verlaten: het complex ligt in hartje centrum en ze worden omringd door gelijkgestemden. Kortom: de Mariënburg is een plek waar geschiedenis, leren, werken en wonen samenkomt.

Benieuwd wat Gapph kan betekenen voor jouw vastgoedprojecten? Neem contact met ons op.